Tesco dostalo na Slovensku vysokou pokutu za prošlé potraviny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Maloobchodní řetězec Tesco dostal na Slovensku pokutu milion eur (zhruba 28 milionů korun) za to, že v jednom ze svých hypermarketů opakovaně prodával prošlé potraviny a zdravotně nevyhovující ovoce a zeleninu. Rekordně vysokou pokutu mu uložila státní veterinární a potravinová správa, napsal portál Deníku N. Slovenská pobočka britského řetězce, který působí rovněž v Česku, reagovala, že sankci považuje za nezákonnou a že ji napadne u soudu.

Šéf veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš uvedl, že zmiňovaná pokuta je na spodní hranici. Za opakované vážné nedostatky při prodeji potravin slovenský zákon umožňuje vyměřit pokutu až pět milionů eur (přes 139 milionů korun). „Pokuta, kterou dostalo Tesco, je v souladu se zákonem. Je to pokuta, která se neukládá při první kontrole, ale na základě opakovaných nedostatků,“ uvedl Bíreš.

Inspektoři veterinární a potravinové správy řetězci nejprve loni v červnu uložili pokutu 25 tisíc eur (697 tisíc korun), protože ve svém hypermarketu v Partizánském nabízel několik druhů potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti. O měsíc později na pultech stejné prodejny odhalili dalších sedm druhů prošlých potravin, řetězec tam prý nabízel i zkažené ovoce a zeleninu.

Tesco podle portálu reagovalo, že pokutu napadne u soudu. „Požádali jsme o odklad vykonatelnosti. Soud vyhověl naší žádosti a odložil zaplacení pokuty až do právoplatného rozhodnutí,“ uvedla Zuzana Lošáková z marketingového oddělení slovenské pobočky řetězce.

Britský řetězec je na Slovensku z hlediska tržeb jedničkou na trhu maloobchodního prodeje. V zemi pod Tatrami provozuje více než 150 prodejen. Slovensko v minulosti výrazně zpřísnilo pokuty za pochybení obchodníků při prodeji potravin v reakci na výsledky kontrol, které v obchodech odhalily řadu nedostatků.