Tohle není islám, odsuzují atentáty Hizballáh i duchovní v Saúdské Arábii

Budova UNESCO v Paříži

Budova UNESCO v Paříži Zdroj: ctk/ap

Šéf libanonského hnutí Hizballáh odsoudil páteční útoky v Paříži. Pachatelé atentátů, k nimž se přihlásilo radikální sunnitské hnutí Islámský stát, jsou podle šajcha Hasana Nasralláha zločinci. Útoky, které mají zatím na 130 obětí, odsoudila i rada muslimských duchovních v Saúdské Arábii. Autorita sunnitského islámu imám káhirské mešity Al-Azhar je označil za odporný čin.

Jménem Hizballáhu „tvrdě odsuzuji…teroristické útoky spáchané zločinci Daeš,“ uvedl podle agentury AFP šajch Nasralláh během televizního projevu, ve kterém použil arabskou zkratku pro IS. Vyjádřil svou solidaritu s Francií a podotkl, že také Blízký východ trápí „zemětřesení“, které vyvolal IS.

Hizballáh bojuje na straně syrského prezidenta Bašára Asada proti povstalcům a islámským radikálům v Sýrii. Více než čtyři roky trvající konflikt vyhnal z více než 22milionové Sýrie zatím 4,2 milionu lidí. Mnoho z nich se poté vydalo hledat útočiště do Evropy.

Výzva k jednotnému morálnímu postoji

Útoky v Paříži odsoudila také rada muslimských duchovních v Saúdské Arábii. „Islám neschvaluje teroristy a tyto činy odporují milosrdenství, jež islám přinesl světu,“ sdělila rada duchovních v prohlášení. Zničení terorismu na celém světě podle ní potřebuje soustředěné úsilí, které bude vycházet z „jednotného morálního postoje“.

Velký imám univerzity při káhirské mešitě Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib označil atentáty za odporný čin. „Nadešel okamžik, kdy se celý svět musí sjednotit k boji proti této zrůdě. Tyto činy jsou v rozporu s veškerými náboženskými i lidskými hodnotami a odporují všem civilizacím,“ řekl šajch.