Trh práce ve Spojených státech zchladil očekávání

Detroit

Detroit Zdroj: CTK/AP

Americký trh práce se zadrhává. Pomalu se tak rozplývá naděje, že Fed zvýší úrokové sazby ještě letos. Největší ekonomika světa vytvořila v září 142 tisíc nových pracovních míst. Růžová očekávání analytiků přitom v průměru očekávala přes 200 tisíc. Aby toho nebylo málo, srpnový přírůstek byl negativně revidován o 37 tisíc míst.

„Výsledky naznačily, že zpomalování ekonomické aktivity není jenom věcí Číny a dalších rozvíjejících se trhů, ale může se přelévat i do Spojených států,“ míní analytik J&T Banky Milan Lávička.

Čísla z amerického trhu práce víceméně rozprášila očekávání, že by Fed začal po více než devíti letech zvyšovat úrokové sazby.
„Nízký přírůstek pracovních míst a nulový růst mezd sice výrazně snižují pravděpodobnost zvýšení sazeb Fedem v prosinci, zároveň ale také snižují důvěru investorů v ekonomiku a tím i v zisky firem,“ podotýká Lávička.

Americká ekonomika vytvořila v září 142 tisíc nových pracovních míst, výrazně méně než očekával trh

„Říjen je nyní naprosto mimo hru a velký otazník visí i nad možností zvýšení sazeb na prosincovém zasedání,“ uvedl pro Financial Times Michael Feroli, analytik banky JP Morgan. Analytici nyní vyhlížejí jako nejbližší pravděpodobný termín růstu úrokových sazeb březen 2016. Sazby od roku 2009 leží na nule.

Americká míra nezaměstnanosti

Graphical visualization of Us Unemployment Rate

Březen je prvním měsícem, kdy pravděpodobnost vyšších sazeb překonává 50 procent. Vyplývá to z propočtů agentury Bloomberg, které vycházejí z ceny kontraktů futures. Míra nezaměstnanosti, která se vypočítává jinou metodikou než počet nově vytvořených pracovních míst, zůstala v září beze změny na 5,1 procenta. Od svého vrcholu, jehož dosáhla přesně před šesti lety, tak klesla na polovinu.