Trump: Američtí vojáci se do Německa nevrátí, dokud Berlín nezvýší výdaje na zbrojení

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin Zdroj: U.S. Defense Imagery

USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin
USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin
USA už loni dodaly Ukrajině protitankový systém Javelin
Američtí vojáci na severu Iráku
5
Fotogalerie

Donald Trump oznámil, že nechá snížit počet amerických vojáků v Německu na 25 tisíc. Zdůraznil přitom, že opatření má platit, dokud Německo nezačne dávat víc prostředků na obranu, informovala agentura Reuters. O tom, že americký prezident nařídil, aby z Německa odešlo 9500 ze stávajících 34 500 vojáků, psal s odvoláním na nejmenované americké vládní činitele už počátkem června americký list The Wall Street Journal.

Trump řekl, že Německo na obranu vynakládá méně než požaduje NATO. Doplnil, že dokud spolková republika nezvýší vojenské výdaje, část amerických vojáků ze země stáhne.

Agentura Reuters v této souvislosti napsala, že chystané stažení části amerických vojáků znamená další zvrat ve vztazích mezi Berlínem a Washingtonem, které jsou za Trumpovy vlády často napjaté.

Šéf Bílého domu tlačí na Německo, aby zvýšilo výdaje na obranu a zároveň ho obviňuje, že je "zajatcem" Ruska kvůli jeho částečné závislosti na ruských energetických surovinách.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v interview, poskytnutém pobaltské tiskové agentuře BNS, uvedl, že Polsko vyjednává se Spojenými státy o zvýšení počtu amerických vojáků na svém území, ale nikoli na úkor Německa.

Podle agentury AFP se tím pokusil uklidnit německé znepokojení ohledně plánů na zvýšení počtu amerických vojáků v Polsku.

Při návštěvě v Bílém domě loni na podzim se polský prezident Andrzej Duda s prezidentem Donaldem Trumpem dohodli na posílení amerických sil v Polsku z nynějších 4500 na 5500 vojáků. Obě strany ovšem dosud nedospěly k dohodě o posádkách a jejich financování nebo o právní imunitě pro Američany.