Trump chce rychle snížit obchodní deficit s východní Asií

Trump v Japonsku

Trump v Japonsku Zdroj: Reuters

Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
12
Fotogalerie

Spojené státy brzy a výrazně sníží své obchodní deficity s východoasijskými zeměmi. V Manile to řekl americký prezident Donald Trump, jenž se ve filipínské metropoli účastní summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Tato regionální organizace vyzvala KLDR, aby se vzdala jaderného programu.

"Učinili jsme velmi významný pokrok v oblasti obchodu. Máme deficity téměř s každým. Tyto deficity budou velmi rychle a velmi výrazně sníženy," prohlásil Trump.

Trump se zatím na okraj summitu sešel s japonským premiérem Šinzó Abem a australským předsedou vlády Malcolmem Turnbullem. Hovořil s nimi o severokorejských raketových testech a obchodních vztazích. V jednání o druhé otázce podle něj dosáhli velkého pokroku.

Trump slíbil, že ve středu po návratu do Washingtonu vydá podrobnější prohlášení ke své první cestě po Asii, diskusích o KLDR a obchodu.

Trump přicestoval na Filipíny v neděli. Dnes jej čeká jednání s jeho protějškem Rodrigem Dutertem, ale i s indickým premiérem Naréndrou Módím.

Filipíny jsou poslední zastávkou Trumpovy cesty po Asii, při níž už navštívil Japonsko, Jižní Koreu, Čínu a Vietnam.

Agentura AP upozornila, že Trumpa na chvíli zmátl i pobavil způsob podávání rukou během úvodního ceremoniálního skupinového focení na summitu ASEAN.

Deset členských zemí této regionální organizace již vyjádřilo velké obavy ze zbrojení totalitní Severní Koreje. Návrh závěrečného prohlášení hovoří v této souvislosti o "vážné hrozbě pro mír a stabilitu v celém regionu i mimo něj," uvedla agentura DPA.

ASEAN slaví 50. výročí vzniku a na svůj summit kromě USA přizvalo i další nečlenské, ale partnerské země jako je Japonsko, Austrálie a Indie.