Trump: Žádnému nelegálnímu migrantovi bych pobyt nezlegalizoval

Kandidát republikánské strany Donald Trump

Kandidát republikánské strany Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump ve svém projevu uvedl, že pokud se stane prezidentem, žádný nelegální přistěhovalec v zemi nebude moci získat právní status nebo občanství, bude se muset vrátit do země svého původu a požádat o opětovný vstup. Trump učinil z nelegálního přistěhovalectví hlavní bod svého tažení do Bílého domu, napsala agentura Reuters.

„Naše poselství světu bude následující: Nemůžete získat právní status nebo se stát občanem Spojených států, pokud do země vstoupíte nelegálně,“ řekl Trump na shromáždění ve Phoenixu v Arizoně. Přistěhovalcům podle něj musí být jasné, že se nemohou do země vetřít a čekat na to, až stát jejich pobyt legalizuje. „Ty časy jsou pryč,“ uvedl prezidentský kandidát.

Trump rovněž slíbil zavést „ideologickou certifikaci“ potenciálních imigrantů, která by zahrnovala otázky ohledně vraždy ze cti, postavení žen, gayů a ohledně radikálního islámu. V případě zvolení prezidentem chce Trump také nechat vypracovat seznam zemí, z nichž přistěhovalectví pozastaví. Sýrie a Libye budou na předních příčkách seznamu, uvedl.

Trump ve svém téměř hodinovém projevu prakticky nezměnil svou pozici, která je jádrem jeho prezidentské kampaně, upozornila agentura AP. Potvrdil svůj tvrdý postoj vůči nelegálním přistěhovalcům, když v poslední době se zdálo, že svůj postoj zmírnil. Upozornil, že USA vítají přistěhovalce, ale ti musejí přijít do země legálně a být řádně prověřeni.

Trump se několik hodin před svým projevem nečekaně setkal s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem. Znovu potvrdil, že pokud se stane americkým prezidentem, chce, aby na hranicích s Mexikem stála zeď, která bude USA chránit před nelegální přistěhovalectvím a kriminalitou. V projevu ve Phoenixu potvrdil, že chce, aby zeď plně zaplatilo Mexiko. „Ještě to neví, ale zaplatí,“ prohlásil.

Na společné tiskové konferenci po jednání s Peňou Nietem přitom Trump uvedl, že spolu o tom, kdo za zeď bude nakonec platit, nejednali. Mexická hlava státu se k záležitosti přímo na konferenci nevyjádřila, později ale na twitteru uvedla, že Trumpovi hned na počátku jednání jasně řekl, „že Mexiko za tu zeď platit nebude“.

Ačkoli po jednání Peňa Nieto označil rozhovor s Trumpem za „konstruktivní“, v následném televizním rozhovoru řekl, že republikánský prezidentský kandidát není sice pro Mexiko hrozbou, ale některé jeho návrhy rozhodně ano.

Průzkumy dávají šanci na zvolení demokratické soupeřce Trumpa Hillary Clintonové. V celostátním průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters uvedlo 45 procent voličů, že dá hlas demokratické kandidátce, pro Trumpa jich bylo 33 procent. Clintonová také vede nad Trumpem v klíčových státech pro celostátní úspěch, jakými jsou Florida, Ohio a Virginie.