Trumpovi pomáhá Moskva, cizí mocnost se nikdy nesnažila ovlivnit volby tolik jako nyní, tvrdí Clintonová

Hillary Clintonová a Donald Trump

Hillary Clintonová a Donald Trump Zdroj: reuters

Americká prezidentská debata
Americká prezidentská debata
Americká prezidentská debata
Ruský prezident Vladimir Putin
Prezident Vladimir Putin odevzdává hlas v ruských parlamentních volbách
8
Fotogalerie

Demokratická kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová obvinila Rusko, že se snaží ovlivnit výsledek amerických voleb ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Trump odmítl, že by v kampani spolupracoval s Moskvou.

"Nikdy v dějinách naší země jsme nebyli v situaci, kdy by se nějaká zahraniční mocnost tolik snažila ovlivnit výsledek našich voleb," řekla Clintonová.

Možná je to proto, že Trump chválí ruského prezidenta Vladimira Putina, nebo je to možná proto, že je spojený s ruskými podnikateli, uvedla Clintonová. To se podle ní Američané dozvědí, teprve až Trump zveřejní své daňové přiznání.

"Já Putina neznám," odvětil Trump s tím, že nikdy během kampaně nespolupracoval s ruskou vládou. Podle něj by ale bylo dobré, kdyby Spojené státy spolupracovaly s Ruskem s cílem zničit teroristickou organizaci Islámský stát.

K otázce svého daňového přiznání Trump znovu poukázal na to, že toto přiznání je předmětem auditu daňové správy, před jehož uzavřením nemůže prozradit obsažené informace.

Trump dlouhodobě čelí v USA kritice, že nezveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky, přestože to patří k nepsané tradici kandidátů na prezidentský úřad.

Anketa
Koho byste podpořili v amerických volbách?
Donalda Trumpa
Hillary Clintonovou

Trump také zopakoval, že "zaplatil daně ve výši stamilionů dolarů". Trumpův štáb již dříve uvedl, že Trump za blíže neurčené časové období zaplatil stovky milionů dolarů na jiných odvodech, než je daň z příjmu: například na majetkových daních nebo na daních z nemovitostí.

Trump na otázku moderátoky potvrdil, že využil své ztráty 916 milionů dolarů, aby se vyhnul placení federálních daní. Odmítl říci, kolik roků daně neplatil.