Turecko má Kypru zaplatit rekordní odškodné. Za invazi před 40 lety

Turecké jednotky na Kypru v roce 1974

Turecké jednotky na Kypru v roce 1974 Zdroj: Urad vlady Kyperske republiky

V roce 1974 obsadily turecké jednotky sever Kypru. Nyní má Ankara Kyperské republice za okupaci zaplatit odškodné ve výši 90 milionů eur, rozhodl Evropský soud pro lidská práva. Jde o dosud největší sumu, o které kdy štrasburský soud rozhodl.

Turečtí vojáci během invaze omezovali základní práva kyperských Řeků, odůvodnili verdikt soudci. Vojenská intervence Turecka následovala po řeckém převratu v létě 1974. Během ní beze stopy zmizelo 1500 kyperských Řeků, další desítky až stovky tisíc bylo nuceně vysídleno na jih ostrova. Etnickým Řekům, kteří zůstali na severu rozděleného Kyprů, byl vyvlastněn majetek a čelili diskriminaci.

30 milionů eur mají získat pozůstalí zmizelých Kypřanů. Zbylých 60 milionů má Turecko vyplatit kyperským Řekům, kteří žili na poloostrově Karpas. Ti byli podle soudu vystaveni turecké diskriminaci. Kypr požadoval i odškodnění za zabavené majetky vyhnaných

Sodu pro lidská práva už v roce 2011 dal za pravdu žalobě Kypru a přiřkl Turecku odpovědnost za porušování lidských práv na severu ostrova. Rozhodnutí o odškodném ale soud tehdy odložil.

Přestože se proti rozsudku nelze odvolat, Ankara jej odmítá. Soudní verdikt není závazný, uvedl ministr zahraničí Ahmet Davutoglu. Rozhodnutí přichází v době, kdy dochází k oživení sjednání o znovusjednocení rozděleného ostrova. „Z psychologického hlediska to není správné,“ dodal ministr.

Turecko odmítalo respektovat i některá dřívější rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Na území severního Kypru trvale operuje okolo třiceti tisíc tureckých vojáků. Turecko jako jediné na světě uznává samostatnost severní části ostrova. Z toho důvodu také odmítá platit odškodnění, jednou ze stran sporu by podle Ankary totiž měl být právě severní Kypr.

Podle mírové mise OSN ze severu uprchlo či bylo vyhnáno 165 tisíc kyperských Řeků, stejný osud potkal 45 tisíc kyperských Turků žijících na jihu. Obě strany konfliktu udávají výrazně vyšší čísla.