Ukrajina: Další peníze od MMF nepotřebujeme

Ministr financí Ukrajiny Oleksandr Šlapak

Ministr financí Ukrajiny Oleksandr Šlapak Zdroj: uacrisis.org

Současný úvěrový program v objemu 17 miliard dolarů (369,2 miliardy korun) od Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Ukrajinu by měl být postačující, pokud nedojde k významnému zhoršení konfliktu s proruskými separatisty, prohlásil ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak. Současně rezolutně vyloučil restrukturalizaci dluhu, kterou podle některých analytiků země potřebuje, aby se vyhnula bankrotu.

„Potenciálně je zde taková možnost, že se může objevit otázka dodatečných zdrojů,“ prohlásil Šlapak. „Potom ano, potom budeme uvažovat o možnosti nového programu (MMF). Opakuji ale, že to bude v tom případě, pokud se podstatně zhorší situace. Nyní máme poměrně dost zdrojů,“ dodal ministr.

MMF již dříve upozornil, že program pomoci Ukrajině je kvůli bojům na východě země ohrožen řadou rizik. Naznačil také, že výše pomoci nebude stačit k pokrytí finančních potřeb Kyjeva, pokud se situace v zemi zhorší. Šéf zastoupení MMF na Ukrajině Jérome Vacher pak začátkem tohoto měsíce uvedl, že program by mohl být upraven, pokud to bude potřeba.

Na východě Ukrajiny bylo vyhlášeno 5. září příměří, které je však často porušováno.

Dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky, MMF schválil koncem dubna. První splátku obdržela Ukrajina v květnu.