Ukrajina v pondělí odhalí svůj masivní plán obnovy. EU na něj přispěje půl bilionu eur

Na obnovu Ukrajiny po válce by měla výrazně přispět formou půjček a dotací Evropská unie částkou přesahující půl bilionu eur.

Na obnovu Ukrajiny po válce by měla výrazně přispět formou půjček a dotací Evropská unie částkou přesahující půl bilionu eur. Zdroj: Reuters

Ukrajina příští týden představí na konferenci v Luganu svůj plán na poválečnou obnovu země v hodnotě stovek miliard eur. Na snímku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinská ekonomika se kvůli ruské invazi letos propadla o desítky procent.
Tvrdé bitvy mezi ruskou a ukrajinskou armádou pokračují především na východě země.
Česko, které aktuálně předsedá Evropské unii, chce letos uspořádat v Praze summit o obnově Ukrajiny. Pro české firmy může být rekonstrukce této země příležitost.
5
Fotogalerie

Ačkoli boje na Ukrajině ještě ani zdaleka neskončily, už příští týden Kyjev zveřejní svůj podrobný plán na poválečnou obnovu země za stovky miliard eur, píše agentura Bloomberg. Dokument má kolem dvou tisíc stran a ukrajinské vedení ho představí na mezinárodní konferenci ve švýcarském Luganu, která se koná 4. a 5. července. 

Na jednání v Luganu přijede například šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Chystaný plán obnovy Ukrajiny zahrnuje řadu bezpečnostních a infrastrukturních projektů, investice do ochrany klimatu a digitální ekonomie. Východoevropská republika chce rovněž diverzifikovat své energetické zdroje. 

Evropská unie, která Ukrajině v červnu formálně udělila status kandidátské země pro vstup do evropského bloku, by měla na tyto projekty přispět ve formě různých dotací a půjček částkou přesahující půl bilionu eur, tedy až 12,4 bilionu korun. Další peníze přihodí Norsko, Švýcarsko, Spojené státy, Kanada či Velká Británie.  

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek označil současný plán jako „první hrubý návrh“, protože jeho splnění bude podle něj velmi obtížné. Výše požadované sumy nicméně odráží, v jak tíživé ekonomické situaci se Ukrajina vinou ruské invaze aktuálně nachází.   

Kdo je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj?

Video placeholde
Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj? • Videohub

Hospodářská rekonstrukce Ukrajiny je podle odborníků důležitá pro bezpečnost celého kontinentu. „Silná poválečná ekonomika nezávislé Ukrajiny je v zájmu každého, kdo chce, aby tato země přestala být potenciálním nástupištěm pro další agresivní plány Kremlu ve východní Evropě,“ napsal v květnu pro deník E15 publicista Jan Žižka.   

Jedná se zároveň o jedinečnou příležitost, na které mohou vydělat i tuzemské firmy. „Musíme si stanovit jeden nebo dva průmyslové sektory a do nich zaměřit veškerou pozornost a úsilí. Pak máme šanci sehrát větší roli,“ uvedl nedávno pro E15 poradce premiéra Fialy Tomáš Pojar. Přestože německé, francouzské nebo španělské podniky budou mít za zády silnější vlády, výhodou Čechů je na základě Pojarova mínění znalost prostředí na Ukrajině. 

Česko, jenž momentálně předsedá Radě Evropské unie, také hodlá ještě v letošním roce uspořádat v Praze mezinárodní summit věnovaný obnově Ukrajiny, na který by v ideálním případě dorazil jak ukrajinský prezident, tak třeba vysoký představitel americké vlády.

„To ale bude primárně záviset na tom, jestli válka v příštích měsících skončí, nebo ne. Prezident Zelenskyj totiž jasně řekl, že se nevydá pryč z Ukrajiny, dokud budou boje pokračovat,“ podotýká ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). „Bude to také na dialogu mezi panem premiérem Fialou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem,“ dodává Bek.   

Brzký konec války se v tuto chvíli nezdá jako příliš pravděpodobný. Tvrdé střety obou armád probíhají zejména na Donbase ve východní části země. Úplné dobytí Donbasu je nyní zjevně hlavní prioritou stratégů ruského prezidenta Vladimira Putina. Přestože ruské síly v posledních týdnech dosáhly v tomto regionu určitých územních zisků, Zelenskyj opakovaně prohlásil, že se nesmíří ani s centimetrem ukrajinské půdy v ruských rukou.