Ukrajinci dobyli strategické město Jasynuvata, přišli ale o další stíhačku

ukrajinští vládní vojáci

ukrajinští vládní vojáci Zdroj: CTK/AP

Ukrajinská armáda úspěšně postupuje proti vzbouřencům na východě země. Vojáci pronikli do města Luhansk, které patří mezi důležité bašty povstalců. Obsadili tam jednu ze čtvrtí a na policejní stanici vyvěsili ukrajinskou vlajku. Ozbrojené síly věrné Kyjevu následně dobyly i strategicky významné okresní město Jasynuvata ležící na severních přístupech k Doněcku. Armáda nicméně přišla o další stíhačku, radikálové ji sestřelili poblíž Luhansku.

Ovládnutí Jasynuvaty oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko na svém facebookovém účtu. Podle něj nad městem, které dlouho drželi povstalci, zavlála ukrajinská vlajka. Tvrdé boje na severním předměstí Doněcka potvrdili i povstalci.

Do města kromě armádních jednotek vstoupily i oddíly bojovníků Národní gardy, kteří podle prezidenta v pouličních bojích likvidují poslední hnízda odporu separatistů. Těžké boje na sever od Doněcka hlásily i webové stránky povstalců.

Podle serveru Novorossija armáda při raketovém ostřelování těžce poškodila obec Makijivku, která leží těsně vedle čtyřicetitisícového města Jasynuvata. V Makijivce údajně hoří velká koksovna, útok zabil neupřesněný počet civilistů, napsala Novorossija.

Vlajka na policejní stanici

Další bojový úspěch armády oznámil v Kyjevě mluvčí protipovstalecké operace Andrij Lysenko. Vojáci podle něj obsadili část čtvrti Žovtneve v Luhansku a zmocnili se obvodní policejní stanice, na níž vztyčili státní vlajku. Operace se uskutečnila v rámci širší ofenzivy na severovýchodním předměstí Velyka Verhunka.

Lysenko s odvoláním na informace ukrajinských pohraničníků dále uvedl, že byl zaznamenán další přesun ruské vojenské techniky, která má být přes hranice přepravena separatistům. V koloně byly podle mluvčího tři baterie raketometů Grad. Ruské letectvo v posledních 24 hodinách desetkrát narušilo ukrajinský vzdušný prostor, informoval dále Lysenko.

To krátce poté popřel mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který odmítl, že by Rusko rebelům dodávalo jakoukoli techniku. Peskov ale reagoval na sobotní prohlášení šéfa samozvané doněcké vlády Alexandra Zacharčenka, který hovořil o tom, že do bojů bylo nasazeno mnoho mužů vycvičených v Rusku a že povstalci získali z Ruska i bojovou techniku.

Další sestřelená stíhačka

Ukrajinské velení rovněž oznámilo, že východoukrajinští povstalci sestřelili v noci na neděli nad Luhanskou oblastí armádní stíhací letoun MiG-29. Pilotovi se podařilo katapultovat a byl podle Kyjeva dopraven do bezpečí. Stroj se vracel z akce, při níž zničil bojové postavení povstalců a velké množství jejich techniky. Podle agentury Interfax radikálové rovněž tvrdí, že poblíž Krasnodonu sestřelili dva bojové letouny Su-25. Tuto informaci ale z jiných zdrojů nelze ověřit.

Povstalcům se od počátku povstání podařilo sestřelit už několik ukrajinských letadel, kromě nadzvukových stíhaček MiG-29 to byly zejména bitevníky Su-25 a několik bezpilotních aparátů. Záměna s vojenským letadlem podle názoru některých expertů způsobila i tragický konec malajsijského dopravního letadla, na jehož palubě v polovině července po zásahu raketou zahynulo 298 lidí.

Těžké boje

Z Luhanské i sousední Doněcké oblasti dnes ukrajinská média hlásí další těžké boje. V Doněcku v noci při ostřelování z granátometů a raketometů zahynulo nejméně deset civilistů a osm dalších bylo zraněno. Po celém městě znovu zněly exploze dělostřeleckých granátů, z jejichž odpálení se armáda a povstalci vzájemně obviňují.

Podle ukrajinského velení povstalci ostřelovali raketami obec Chrjaščuvate, která leží jihovýchodně od Luhanska na strategické silnici spojující město s ruskou hranicí. Právě po ní má být dopravena humanitární pomoc, o níž Kyjev a Moskva vyjednává. Vesnice prý byla prakticky srovnaná se zemí. Ostřelování je zřejmě součástí snahy povstalců dostat pod kontrolu úsek silnice, který v minulých dnech obsadily jednotky ukrajinské armády.