Unie schválila sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu

Rusové na Krymu slaví výsledky referenda

Rusové na Krymu slaví výsledky referenda Zdroj: CTK

Ministři zahraničí EU dnes schválili sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu; týkat se budou zmrazení majetku a omezení cest do EU. Na svém twitteru to uvedl litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, schválení potvrdili i další diplomaté. Další opatření EU prý budou následovat.

Podle neoficiálních informací unijních diplomatů je na seznamu 13 ruských občanů a osm občanů Ukrajiny. Jednat by se mělo například o členy parlamentu i několik příslušníků ozbrojených sil. Jejich jména zatím zveřejněna nebyla.

Linkevičiusovo vyjádření o dalších krocích Evropské unie v příštích dnech odpovídá ranním slovům českého ministra Lubomíra Zaorálka. Ten při příchodu na dnešní jednání hovořil o přibližně dvou desítkách osob, vůči nimž EU přijme sankce už dnes s tím, že seznam bude moci být v příštích dnech rozšířen. Je možné, že se tak stane už ve čtvrtek či v pátek na plánovaném unijním summitu.

Ministři zahraničí zemí EU se o sankcích několik hodin bavili den poté, co na Krymu narychlo zorganizované referendum skončilo jasným výsledkem pro připojení strategického poloostrova k Ruské federaci.

Západní státy referendum neuznávají

Unie ani její spojenci, jako jsou třeba Spojené státy, výsledky hlasování konaného za přítomnosti tisícovek neoznačených vojáků ruské armády neuznávají. Hlasování bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou i s mezinárodním právem také podle vlády v Kyjevě.

Sankce, které lidem na seznamu znemožní cestovat do EU a znamenají zmrazení jejich osobního majetku i majetku jimi ovládaných firem, jsou druhým stupněm třístupňové unijní reakce na krymskou krizi. V první fázi už mimořádný summit EU na začátku měsíce přerušil jednání s Ruskem o vízové liberalizaci a nové smlouvě upravující vzájemné obchodní vztahy. EU žádá, aby Moskva a Kyjev začali přímo jednat, třeba s mezinárodním zprostředkováním.

Třetí fáze není jasně formulovaná, závěry mimořádného summitu hovoří o širokém vějíři hospodářských opatření v případě, že situace se bude dál zhoršovat.