USA ustupují, dovolily by Íránu obohacovat uran

Írán

Írán Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy jsou údajné připraveny povolit Íránu, aby pokračoval ve výrobě uranu obohaceného na pět procent, pokud ale Teherán přijme přísná opatření v podobě zevrubných kontrol inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Jen tak je totiž možné zažehnat obavy Západu z toho, že Írán chce vyrobit jadernou bombu. Informoval o tom v pátek americký list Los Angeles Times (LAT).

Neomezené kontroly íránských komplexů mají být součástí trvalého monitoringu íránské jaderné aktivity. V administrativě prezidenta Baracka Obamy vládly ohledně této otázky dlouhodobě spory, nakonec ale podle LAT bylo dosaženo konsenzu.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová v polovině tohoto měsíce vyzvala Írán k vstřícným krokům prokazujícím jeho „upřímné úmysly“, aby mohly USA příznivě zareagovat.

Teherán dlouhodobě tvrdí, že jeho jaderný program směřuje k dosažení větší energetické soběstačnosti země. Íránci zvýšili produkci obohacování uranu na 20 procent, což Rada bezpečnosti OSN odsoudila v šesti rezolucích, z nichž čtyři doprovázejí i sankce. Pro výrobu nukleární zbraně je zapotřebí více než 90procentního obohacení.

O íránském jaderném programu jednala se zástupci Teheránu šestice světových mocností - skupiny 5+1 (stálí členové RB OSN a Německo) - před zhruba dvěma týdny v Istanbulu. Jejich účastníci se ale omezili na konstatování, že jednání byla konstruktivní a že bylo dohodnuto další kolo jednání 23. května v Bagdádu.

Podle únorové zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) stoupl v íránském podzemním zařízení Natanz počet centrifug o 14 procent, a to z 8000 na více než 9000. V jiném komplexu Fordo pak začalo obohacování uranu pomocí několika stovek centrifug. Měsíčně je v zemi obohaceno na 14 kilogramů uranu.