Uvalit sankce na Polsko? Neuvažujeme o tom, tvrdí německá vláda

Budova německého kancléřství

Budova německého kancléřství Zdroj: CC BY SA 3.0: Kieran Lynam via Flickr

Německá vláda neuvažuje o zavedení sankcí proti Polsku za jeho postup vůči médiím a justici, prohlásil dnes podle agentury Reuters mluvčí kabinetu Steffen Seibert. Seibert tak reagoval na dotaz novinářů poté, co se v sobotu šéf poslaneckého klubu CDU/CSU v německém sněmu Volker Kauder vyslovil pro uvalení sankcí na Polsko, pokud Varšava bude nadále ignorovat normy právního státu.

Německý vládní mluvčí dnes rovněž zdůraznil, že Berlín chce uchovat a prohloubit své vztahy s Polskem. „Dobré vztahy s Polskem jsou v zájmu Berlína, zvláště pak v souvislosti s nynější migrační krizí,“ podotkla mluvčí německé diplomacie.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski dnes jednal s německým velvyslancem o námitkách Varšavy vůči výrokům německých politiků, kteří kritizovali kroky nové polské konzervativní vlády snažící se ovládnout justici a veřejnoprávní média.

V neděli německý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz přirovnal politiku polské vlády k počínání ruského prezidenta Vladimira Putina. V sobotu se šéf poslaneckého klubu CDU/CSU v německém sněmu Kauder vyslovil pro uvalení sankcí na Polsko. „Pokud se zjistí, že jsou porušovány evropské hodnoty, pak členské státy Evropské unie musejí mít odvahu uvalit sankce,“ prohlásil Kauder.