V bezpolicejní zóně v Seattlu zastřelili mladíka. Je načase obnovit pořádek, plánuje starostka

Autonomní zóna v Seattlu

Autonomní zóna v Seattlu Zdroj: profimedia

Bezpolicejní zóna v Seattlu
Bezpolicejní zóna v Seattlu
Bezpolicejní zóna v Seattlu
Bezpolicejní zóna v Seattlu
Bezpolicejní zóna v Seattlu
10
Fotogalerie

Starostka Seattlu plánuje zrušit bezpolicejní autonomní zónu, v níž se scházejí ozbrojení protestující proti rasismu a policejnímu násilí. O víkendu tu byli tři lidé postřeleni. Je na čase obnovit pořádek, uvedla Jenny Durkanová s tím, že situaci těžce snášejí tamější rezidenti a firmy.

Demonstranti začátkem června obsadili několik ulic v centru města. Protestují proti policejní brutalitě vůči černochům a proti zakořeněnému rasismu v americké společnosti. Policejní kontroly se následně z místa stáhly.

Americký prezident Donald Trump vyčetl Durkanové a guvernérovi amerického státu Washington nečinnost a opakovaně žádal, aby obnovili kontrolu nad městem.

Prohlédněte si snímky z bezpolicejní zóny v Seattlu:

Oznámení starostky přichází poté, co byl na místě v noci na sobotu zastřelen devatenáctiletý mladík a dva další lidi o víkendu střelba zranila.

Durkanová uvedla, že nebylo správné nechat prostor bez dozoru policie. Dodala ale, že strážci zákona se do oblasti vrátí poklidným způsobem.

Protesty, jež země nezažila od 60. let minulého století, otřásají desítkami amerických měst už více než tři týdny.

Demonstrace zažehlo video, na němž policista klečí téměř devět minut na krku zatýkaného George Floyda, který opakovaně říká, že nemůže dýchat. Floyd byl krátce po zákroku prohlášen za mrtvého.