Za svobodu a demokracii v Česku je třeba znovu bojovat, říká Michael Žantovský

Video placeholde

Ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý diplomat Michael Žantovský chce být znovu senátorem. Kandiduje, protože je podle něj v Česku znovu potřeba bojovat za svobodu a demokracii. Situace se za posledních 15 let hodně zhoršila. Žantovský působil jako velvyslanec ve Spojených státech, současné protesty kvůli rasismu a policejnímu násilí podle něj můžou paradoxně pomoct prezidentu Trumpovi.

Některá vládní opatření a jejich komunikace během pandemie koronaviru mi připomínala totalitu, říká Žantovský. Zmiňuje porušování Ústavou daných práv. Z politiky prý nikdy tak úplně neodešel, do Senátu se chce přitom vrátit právě teď, protože ho znepokojuje směřování Česka. Odmítá, že by jeho kandidatura ve stejném obvodě, ve kterém kandiduje taky senátor Václav Láska, tříštila síly opozice. Nekandiduje prý proti někomu, ale za něco.

Česko je podle Žantovského v zajetí kulturní války, podobně jako další země. Vadí mu snaha redefinovat a popsat historii na základě současných norem a hodnot. Nazvat Winstona Churchilla rasistou tak není na místě, i když Žantovský přiznává, že Churchill věřil v nadřazenost své rasy a byl „bílý supremacista“. Dívat se na minulost dnešním prismatem je ale podle něj špatně. Jako příklad zmiňuje rovnoprávnost pohlaví a chování mužů k ženám, které se vyvíjí a aplikovat na ně zpětně třeba názory hnutí Me Too prý není možné.

Žantovský zná dobře situaci v USA a tvrdí, že problém rasismu je daleko hlubší a složitější, než se z Česka může zdát. Týká se přitom celého světa, včetně Česka. Protesty a eskalace násilí můžou pomoct Donaldu Trumpovi, situaci před volbami ale ovlivní taky další průběh pandemie koronaviru, se kterou se Amerika stále potýká.

Další díly pořadu Prostor X najdete zde >>>