V Británii překročil počet pracujících ze zbytku EU dva miliony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Danny Howard via Flickr (CC BY 2.0)

Počet zaměstnanců z ostatních členských států Evropské unie v Británii koncem loňského roku poprvé překročil dva miliony, ukázala dnes tamní statistika. Vládní konzervativci se domnívají, že lidi ze zahraničí mohou lákat i sociální výhody, například přídavky na děti. Premiér David Cameron se v rámci jednání s ostatními představiteli EU snaží prosadit, aby sociální výhody pro zahraniční zaměstnance v Británii byly omezeny.

Studie britského institutu pro ekonomický a sociální výzkum NIESR však ukázala, že omezení přílivu pracovních sil ze zahraničí by mělo na britskou ekonomiku negativní dopady. List The Guardian poznamenal, že lidi z ostatních zemí EU může na britské ostrovy přitahovat rovněž nízká míra nezaměstnanosti, kterou Británie má.

Britský statistický úřad dnes uvedl, že celkový počet zahraničních pracovníků v Británii ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o 254 tisíc na 3,22 milionu. Za růstem stáli především pracovníci z ostatních zemí EU, jejichž počet se zvýšil o 215 tisíc na 2,04 milionu.

Počet britských zaměstnanců se v tříměsíčním období do konce loňského roku zvýšil meziročně o 278.000 na 28,28 milionu. Údaje statistického úřadu tak signalizují, že zahraniční pracovníci v Británii zaplnili téměř polovinu nových pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti v Británii ve čtvrtém čtvrtletí činila 5,1 procenta. Zůstala tak na nejnižší úrovni za posledních deset let. V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti v závěru loňského roku překračovala deset procent.