V Česku stoupá počet podezření z podvodu

Každým rokem tečou peníze daňových poplatníků EU z Bruselu skrz evropské fondy a dotace zpátky do jednotlivých členských států. Tyto penězovody kontroluje kancelář OLAF, evropský úřad zabývající se odhalováním finančních podvodů s evropskými penězi. V loňském roce detektivové z OLAFu uzavřeli 189 případů takových podvodů. Díky jejich vyšetřování bylo získáno zpět celkem 67,9 milionů eur, píše se v nové zprávě, kterou OLOF zveřenil ve středu.

Česko patří mezi tři země, kde vloni výrazně stoupl počet podezření ze spáchání podvodu. Zatímco v roce 2009 bylo Česko pro podezření z podvodů hlášeno jen šestnáctkrát, v roce 2010 už to bylo 33 případů. Spolu s Českem výrazně stoupl počet podezření v Rumunsku a Itálii.

V celkovém počtu zahájených vyšetřování ale Česko patří spíše k průměru, tabulce vévodí Bulharsko, Itálie, Belgie a Rumunsko.

Vnitrostátní soudy v návaznosti na případy řešené úřadem OLAF vloni odsoudily pachatele podvodů k trestům odnětí svobody v celkové délce 125 let a uložily finanční tresty ve výši téměř 1,47 miliardy EUR.

V návaznosti na vyšetřování úřadu OLAF bylo získáno zpět celkem 67,9 milionů EUR. Nejvyšší částky byly zpětně získány v oblasti strukturálních fondů (32,9 milionů EUR), zemědělství (11,9 milionů EUR) a přímých výdajů (10,6 milionů EUR).