V donbaském dolu vybuchl metan, zemřelo 33 horníků

Uhelný důl v Doněcké oblasti

Uhelný důl v Doněcké oblasti Zdroj: CC BY-SA 3.0: Yakudza via Flickr

Při výbuchu v uhelném dole nedaleko východukrajinského Doněcku zemřelo 33 horníků. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na místní úřady a záchranáře. Neštěstí se stalo na území ovládaném proruskými separatisty.

„Celková bilance činí 33 obětí,“ citovala agentura Interfax tiskovou službu místních úřadů. Během dne se údaje o počtech obětí rozcházely. Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman hned ráno oznámil, že explozi nepřežilo 32 osob a poslanci za ně drželi minutu ticha. Později ale Hrojsman své sdělení odvolal. Z místa neštěstí nicméně během dne přicházely postupně informace o mrtvých.

Jeden z horníků, který se do šachty vypravil po výbuchu, řekl, že není pravděpodobné, že by někdo z jeho kolegů, o jejichž osudu se v té době nevědělo, byl naživu. „Najdou se samozřejmě těla,“ prohlásil.

Důlní neštěstí se mezitím stalo dalším důvodem sporů mezi Kyjevem a proruskými radikály. Premiér Arsenij Jaceňuk na schůzi vlády oznámil, že úřady vyslaly na pomoc zavaleným horníkům šedesát záchranářů, povstalci je prý ale na místo nepustili. Ke spolupráci s ukrajinskými úřady pak vzbouřence důrazně vyzval prezident Petro Porošenko.

Další důvod ke sporům

Záchranářský štáb povstalců oznámil, že návrhy Kyjeva projednává. Vůdce doněckých vzbouřenců Denis Pušilin ale ruské agentuře TASS řekl, že Kyjev žádnou pomoc doněckým záchranářům nenabídl. Podle Pušilina byli zranění převezeni do nemocnice. „Léky, které jsme dostali v rámci humanitární pomoci, zcela pokryly potřeby,“ řekl Pušilin.

Šachta Alexandr Zasjaďko, kde k výbuchu došlo, patří k největším na východě Ukrajiny. Důl, který leží na severním okraji Doněcku, byl otevřen koncem 50. let minulého století. V minulosti provoz postihlo několik velkých havárií, při nichž za posledních patnáct let přišlo o život více než 240 lidí. Největší neštěstí se stalo v listopadu 2007, kdy při sérii explozí zahynulo 101 horníků. V dole se podle agentury Reuters v roce 2013 vytěžilo 1,4 milionu tun uhlí.

Ukrajinské doly jsou podle expertů podfinancované a nedostatečně zabezpečené. Na Donbasu bylo v důsledku bojů vyřazeno z provozu několik z nich: část byla palbou poškozena, část zatopena. Důl Alexandr Zasjaďko leží jen několik kilometrů od doněckého letiště, které bylo v minulých měsících místem mimořádně tvrdých bojů mezi povstalci a ukrajinskou armádou.

Produkce uhlí na Ukrajině se loni vlivem konfliktu na východě země snížila o 22 procent na 65 milionů tun. Některé uhelné elektrárny se tak dostaly do situace, kdy nemají dostatek paliva, píše Reuters.

Neštěstí v dole Zasjaďko
Květen 1999 55 mrtvých, 34 zraněných
Srpen 2001 55 mrtvých, 34 zraněných
Červenec 2002 20 mrtvých, dva zranění
Srpen 2006 13 mrtvých, 62 zraněných
Listopad 2007 101 mrtvých, desítky zraněných
Prosinec 2007 52 zraněných
Prosinec 2007 5 mrtvých, 30 zraněných