V Izraeli chystají zákon umožňující trest smrti pro teroristy

Útoky Palestinců probíhají konstantně od září 2015.

Útoky Palestinců probíhají konstantně od září 2015. Zdroj: Reuters

Útoky Palestinců probíhají konstantně od září 2015.
Útoky Palestinců probíhají konstantně od září 2015.
Osm násilných demonstrantů policie zatkla.
Izraelská policie strhla stany truchlícím po atentátnících
Izraelská policie strhla stany truchlícím po atentátnících
11
Fotogalerie

Šéfové stran zastoupených v izraelské koaliční vládě se v neděli dohodli, že předloží parlamentu návrh zákona umožňující vynést trest smrti nad teroristy. Oznámil to ministr obrany a předseda nacionalistické strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman.

V prohlášení, o němž informovala agentura AFP, Lieberman zdůraznil, že pokud by byl návrh zákona schválen parlamentem, stal by se silným odstrašujícím prostředkem proti útočníkům a protiváhou jejich nadějí na to, že budou vyměněni nebo propuštěni na svobodu na základě politické dohody.

V roce 2011 Izrael například propustil více než 1000 palestinských vězňů výměnou za izraelského vojáka drženého pět let v zajetí v Pásmu Gazy.

"Nesmíme připustit, aby si teroristé mysleli, že spáchají vraždu a poté budou ve vězení v dobrých podmínkách a nakonec osvobozeni," prohlásil Liebermann. Neupřesnil ale, kdy by měl být návrh zákona předložen parlamentu, kde by musel projít čtyřikrát čtením schvalováním, než by vstoupil v platnost. I po schválení by ho ovšem mohl anulovat izraelský nejvyšší soud.

Trest smrti je zakotven v izraelské vojenské legislativě pro Západní břeh Jordánu, je ale jen vzácně udělován a nikdy není vykonáván, zdůraznil izraelský deník Haarec.

Zákon v rámci hranic státu Izrael zakotvuje hrdelní trest za zločiny proti lidskosti a velezradu. Naposledy byl vynesen proti nacistickému válečnému zločinci Adolfu Eichmanovi, odsouzenému v roce 1961 a popravenému o rok později.