Zaorálek: Jeruzalém musí být i hlavním městem Palestiny, Česko se od politiky EU neodchyluje

Trogir díky své malebnosti nejednou posloužil jako místo natáčení světoznámých filmů. Představoval staré Benátky, Jeruzalém nebo Paříž a kromě jiného si zahrál i v seriálech Doctor Who či Hra o trůny.

Trogir díky své malebnosti nejednou posloužil jako místo natáčení světoznámých filmů. Představoval staré Benátky, Jeruzalém nebo Paříž a kromě jiného si zahrál i v seriálech Doctor Who či Hra o trůny. Zdroj: Michael Fokt

Policejní škodovka v jeruzalémském Starém městě
Jeruzalém
Jeruzalém
Jeruzalém
Jeruzalém
17
Fotogalerie

Českou republiku nevnímají ministři zahraničí ostatních zemí EU jako stát, který by ve sporné otázce uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele opustil společný postoj Evropské unie, řekl ministr zahraničí vlády v demisi Lubomír Zaorálek. Hovořil na okraj schůzky šéfů diplomacií EU s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Jeruzalém za hlavní město Izraele minulý týden uznal americký prezident Donald Trump. Netanjahu, který je prvním izraelským premiérem na návštěvě unijních institucí po více než 20 letech, dal při příchodu na dnešní jednání najevo naději, že většina zemí EU se zachová podobně jako USA a do Jeruzaléma přestěhují svá velvyslanectví.

Evropská unie trvá na tom, že Jeruzalém by měl být hlavním městem Izraele i Palestiny, zopakovala dnes šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. S ní v minulých dnech Zaorálek o věci hovořil telefonicky.

Prezident Miloš Zeman se pro přesun českého velvyslanectví už veřejně vyslovil. Naopak nastupující premiér Andrej Babiš je proti, podle něj není třeba na Blízkém východě vytvářet další napětí.

"Nebylo těžké vysvětlit, že naše prohlášení - i když třeba nebylo nějak emocionální a nebyly tam projevy odsudku - tak kopírovalo pozici, kterou tady zaujímáme," prohlásil Zaorálek.

Mezi evropskými zeměmi tak podle něj nejsou rozdíly v postojích. "I když jsme zdůrazňovali různé stránky, tak si myslím, že tam byla docela slušná jednota," poznamenal český ministr.

Netanjahu podle Zaorálka na ranním jednání, které se proti plánu výrazně protáhlo, hovořil "poměrně dost zevrubně" o stávající situaci Izraele i o dění v širším regionu, včetně měnící se dynamiky vztahů mezi sunnity a šíity. Diskuse okolo Trumpova oznámení ale podle Zaorálka nepochybně je klíčovým tématem dnešní schůzky.

Izraelský premiér situaci ministrům zahraničí zemí EU prezentoval jako pobídku "k tomu, aby se věci pohnuly," míní končící šéf české diplomacie. Kromě negativní reakce, neklidu a demonstrací prý Izrael zaznamenal z arabského světa i příznivější reakce na rozhodnutí americké administrativy. Netanjahu si je podle Zaorálka vědom odpovědnosti, která leží na něm a na šéfovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi, aby dokázali najít v dané situaci řešení. Evropským ministrům šéf izraelské vlády řekl, že je otevřen i netradičním řešením. "Je snaha změnit situaci a vytvořit šanci na dohodu. Na něco, co by bylo stabilní a zdrojem uklidnění," míní Zaorálek.

Rozdíly mezi EU a Izraelem podle českého ministra zahraničí existují například i v chápání jaderné dohody s Íránem, kterou unie vnímá jako stabilizující prvek v regionu i ve světě. Izraelská strana opakovaně zdůrazňuje rizika tohoto kroku.

Shoda podle Zaorálka panuje na tom, aby se podobné diskuse opakovaly častěji a pravidelněji.