V Turecké přechodné vládě skončili oba prokurdští ministři

Demonstrace na podporu tureckých vojáků ve střetech s kurdskými povstalci

Demonstrace na podporu tureckých vojáků ve střetech s kurdskými povstalci Zdroj: ctk/ap

Oba ministři za prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), kteří byli součástí turecké přechodné vlády po červnových volbách, dnes podali demisi. Přiměl je k tomu prý fakt, že jim dominantní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mluvila do jejich práce, uvedla agentura AP. Premiér Ahmet Davutoglu demisi přijal.

AKP, která v červnových parlamentních volbách ztratila dosavadní většinu v zákonodárném sboru, se marně pokoušela uzavřít vládní koalici. Místo toho byla nucena vytvořit prozatímní vládu, která zemi povede do dalších předčasných voleb, které jsou plánovány na začátek listopadu.

HDP získala v červnu nezvykle vysokou podporu voličů a poprvé pronikla do parlamentu, když se jí podařilo nalákat liberální voliče nejen z kurdských oblastí. Ministr pro evropské záležitosti Ali Haydar Konca a ministr pro rozvoj Müslüm Dogan, kteří byli vůbec prvními vládními činiteli své strany, se rozhodli nepokračovat ve spolupráci kvůli údajnému ovlivňování své činnosti ze strany AKP.

Vicepremiér Numan Kurtulmuş jejich slova popřel a uvedl, že na uvolněná místa budou vybráni noví lidé. Kritici obviňují Erdogana, že rozpoutal násilí proti kurdským separatistům ze Strany kurdských pracujících (PKK), s nimiž přitom vedl již přes dva roky mírové rozhovory, aby vyděsil voliče a ti pak nevolili prokurdskou HDP.

Tím se prý Erdogan snaží získat opět nadpoloviční většinu v parlamentu pro svou AKP. Během posledních dvou měsíců zemřely při obnovených bojích stovky příslušníků PKK a více než sto tureckých vojáků.