Valls: Boj proti francouzským islamistům potrvá celou generaci

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

Boj proti radikalizaci mladých lidí ve Francii, kteří obdivují islámský extremismus, potrvá celou generaci, prohlásil francouzský premiér Manuel Valls. Zároveň vyjádřil záměr do tohoto boje zapojit celou společnost, protože aktivita tajných služeb na to nestačí.

Valls to řekl v rámci návštěvy Švédska, kde se zúčastnil debaty o možnostech boje proti radikalizaci lidí. Švédsko kroky proti tomuto fenoménu již určitým způsobem podniká. O islámském extremismu se mají plošně pořádat přednášky na školách, zapojovány ovšem mají být i nejrůznější náboženské či jiné zájmové komunity.

Věc mají probírat i samotní rodiče se svými dětmi. Snahou je tak rozšíření prevence a omezení trestněprávních dopadů aktivní účasti na extremismu.

Zejména v zemích západní Evropy je muslimská menšina poměrně výraznou skupinou obyvatelstva. V poměru k počtu muslimů je aktivních radikálů jen mizivý počet. Ale i ten může po příslušném výcviku a ozbrojení napáchat na bezbranném civilním obyvatelstvu velké škody, o čemž se přesvědčily v posledních letech zejména Francie, Británie a Španělsko.