Vedení Hamásu vyzývá Palestince k povstání. Trump otevřel bránu pekla, tvrdí radikálové

Trumpovo prohlášení vyvolalo protesty v Palestině i v Turecku

Trumpovo prohlášení vyvolalo protesty v Palestině i v Turecku Zdroj: ČTK

Trumpovo prohlášení vyvolalo protesty v Palestině i v Turecku
2
Fotogalerie

Vůdce palestinské radikální organizace Hamás Ismáíl Haníja dnes vyzval Palestince k zahájení nového povstání - intifády - proti Izraeli. Hamás reaguje na středeční rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Už ve středu Hamás oznámil, že Trump svým krokem otevřel "bránu pekla". Haníja dnes řekl, že Trumpovo rozhodnutí lze chápat jako "vyhlášení války Palestincům".

"Měli bychom vyhlásit intifádu proti sionistickému nepříteli a budeme pracovat na jejím zahájení," řekl Haníja v Gaze. "Politice, jakou vedou za podpory USA sionisté, nelze čelit jinak než novou intifádou," dodal Haníja.

Ve středu jeho skupina vyhlásila třídenní období hněvu, na dnešek jsou svolány demonstrace v mnoha palestinských městech. Obchody i školy dnes zůstaly zavřené.

"Zítřek, 8. prosinec 2017, by měl být dnem zloby a začátkem povstání, které nazvu intifádou za Jeruzalém a za svobodu Západního břehu (Jordánu). Tak, jako jsme osvobodili Gazu, dokážeme lidovým bojem osvobodit také Jeruzalém a Západní břeh," řekl Haníja v projevu vysílaném televizí.

Situaci kolem Jeruzaléma využil k výzvě ke sjednocení Palestinců. "Jsme na jedné lodi. Musíme být silní, držet se jeden druhého, sjednotit se a držet pohromadě. Musíme urychleně vyřešit všechny problémy, abychom svou pozornost mohli zaměřit na Jeruzalém a (mešitu) Al-Aksá," řekl Haníja v narážce na snahu o usmíření Hamásu s konkurenčním Fatahem.

Ve středu jeho skupina vyhlásila třídenní období hněvu, na dnešek jsou svolány demonstrace v mnoha palestinských městech. Obchody i školy dnes zůstaly zavřené, protesty mají pokračovat v pátek, který je v muslimském světě svátkem.

Palestinci vedli proti Izraeli od roku 1987 dvě povstání, v nichž jejich hlavní zbraní bylo kamení. O život při nich přišlo na 6000 lidí.

Haníja také řekl, že pokusy o mírovou dohodu s Izraelem rozhodnutím o Jeruzalému skončily. "Oznamujeme dnes, že takzvaný mírový proces byl navždy pohřben. Svým bratrům v palestinské samosprávě vzkazuji, že musíme zaujmout jasné stanovisko... opustíme (mírový) proces z Osla, který nám přinesl jenom bolest a utrpení," řekl Haníja s odkazem na mírové rozhovory zahájené v 90. letech v norské metropoli. Počítalo se, že skončí dohodou o palestinském státu.

I když izraelský premiér Benjamin Netanjahu je s Trumpovým krokem nadmíru spokojen, Izrael se připravuje na nové násilnosti. Armáda vyslala k jednotkám na Západním břehu Jordánu posily.

Americká velvyslanectví na Blízkém východě i v části Afriky varovala americké občany před možnými protiamerickými protesty.