Vojenské rozhovory Soulu a Pchjongjangu posun nepřinesly

Socha uctívaného vůdce Kim Ir-sena

Socha uctívaného vůdce Kim Ir-sena Zdroj: John Pavelka, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Vysocí vojenští představitelé ze Severní a Jižní Koreje se sešli v pohraniční vesnici Pchanmundžom, aby tam dnes projednali, jak zmírnit nepřátelství mezi oběma zeměmi. Podnětem ke schůzce byly dva incidenty se střelbou, které se odehrály minulý týden. Konání rozhovorů údajně inicioval Pchjongjang, setkání ale nakonec žádnou dohodu nepřineslo.

Při dnešních rozhovorech Severní Korea požadovala, aby Soul do oblasti sporné námořní hranice nepovolil přístup lodím. Pchjongjang se podle agentury DPA ohradil také proti činům jihokorejských aktivistů, kteří se snaží na severokorejské území dostat propagandistické materiály. Soul uvedl, že nemůže aktivistům bránit.

„Atmosféra dnešních rozhovorů byla velmi vážná, protože Severní i Jižní Korea mají odhodlání vzájemné vztahy zlepšit… nedokázaly ale zmírnit své rozpory,“ řekl mluvčí jihokorejského ministra obrany Kim Min-seok. Další rozhovory na úrovni vysokých vojenských představitelů nejsou naplánovány. Dnešní setkání generálů Severní a Jižní Koreje představuje první vojenské rozhovory od začátku roku 2011.

Pohraniční střety se množí

V pátek mezi oběma Korejemi propukla přestřelka, když jihokorejští aktivisté vypustili do KLDR další várku horkovzdušných balónů s propagandistickými letáky.

Minulý týden došlo také k námořnímu incidentu, kdy si plavidla obou korejských států vyměnila varovné výstřely v oblasti sporné námořní hranice. Ani jeden z incidentů si podle dostupných informací nevyžádal zraněné ani oběti. Byly nicméně připomínkou neutuchajícího napětí na rozděleném Korejském poloostrově.

Soul nabízí další jednání

Jihokorejská agentura Jonhap informovala o pondělní nabídce, kdy Soul vyzval k dalšímu kolu rozhovorů na úrovni předních vládních představitelů. Navržené setkání by se mělo uskutečnit 30. října, Soul ale zatím nedostal od KLDR odpověď. Schůzka by měla navázat na jednání ze 4. října, kdy se tříčlenná delegace severokorejských představitelů z nejužšího vládního okruhu překvapivě setkala s vysoce postavenými jihokorejskými činiteli.

Vztahy mezi oběma korejskými státy, které od roku 1953 zůstávají technicky ve válečném stavu, jsou stále napjaté. Soul požaduje, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě stagnují.