Volební superúterý: pětina států americké unie vybere favorita voleb

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk

Dnešek je pro americké prezidentské volby zlomový. Svého stranického delegáta budou vybírat lidé ve třinácti státech a na soustroví Americká Samoa v Tichomoří, zatímco v jiné volební dny se volí maximálně v pěti státech.

Takzvané volební superúterý navíc díky demografické různorodosti volících států poskytne přesnější obrázek, jak si který kandidát stojí. V roce 1992 až tento den překvapivě vynesl do čela do té doby nenápadného Billa Clintona.

Nejsledovanějším bude bezesporu druhý nejlidnatější stát federace Texas. Z republikánů zde podle průzkumů vede Ted Cruz, který Texas zastupuje v Senátu. Nahrává mu konzervativní voličská základna i početná hispánská menšina. Pokud jde o demokraty, v roce 2008 zde volili Hillary Clintonovou a preference jsou na její straně i tentokrát. Její rival Bernie Sanders jako městský bojovník proti zvůli finančníků v Texasu valnou podporu nemá a očekává se, že jej Clintonová drtivě porazí.

Superúterý odhalí Trumpovu popularitu mezi straníky

Mezi pěti kandidáty z řad republikánů si obecně nejlépe stojí Donald Trump. Nejnovější průzkumy uvádějí, že jej podporuje 49 procent příznivců strany, a otázka nezní, zda dnes zvítězí, ale jak moc. Pokud by v Texasu porazil Cruze, mohlo by to pro texaského senátora být osudné.

Naproti tomu Oklahoma je státem, kde smí volit pouze členové strany. Výsledek proto ukáže, zda je Trump skutečně mezi straníky tak neoblíbený, jak se dosud zdálo. Navzdory výhradám jej sedm z deseti republikánů považuje za nejpravděpodobnějšího vítěze stranické nominace.

Nejsledovanějším státem, kde se dnes bude volit, je Texas, druhý nejlidnatější z celé americké federace.

„Můžete si klást otázku, jak může někdo zuřivě a zlomyslně napadat posledního republikánského prezidenta, pustit se do názorové potyčky s papežem a vyjít z toho bez újmy?“ ptá se Obamův politický stratég David Plouffe v rozhovoru pro server politico. com. „Trump to dokázal,“ pokračuje. „Celá ta trumpovština je živý, dýchající a rostoucí organismus. Neexistují žádná vodítka, jak se s tím vypořádat.“