Výbuch před očkovacích střediskem v Pákistánu zabil patnáct lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nejméně 15 mrtvých včetně 12 policistů, a více než 20 zraněných si dnes ráno vyžádal výbuch před očkovacím střediskem proti obrně v pákistánském městě Kvéta na jihozápadě země. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura AFP.

„Máme tu 15 mrtvých včetně 12 policistů, jednoho příslušníka sil ministerstva vnitra a dvou civilistů,“ řekl AFP místní policejní důstojník. Podle prvních informací se zdá, že šlo o sebevražedný pumový útok, ale policie pokračuje v šetření, dodal. Bomba vybuchla před očkovacím střediskem proti obrně krátce před tím, než měly do terénu vyjet očkovací týmy v rámci třídenní imunizační kampaně.

Zdravotníci provádějící v Pákistánu očkování proti obrně jsou opakovaně terčem útoků radikálních islámských skupin. Ty pokládají očkování proti obrně za spiknutí Západu proti muslimům, jehož cílem je prý sterilizovat je. Podle agentury AFP bylo od konce roku 2012 při očkovací kampani proti dětské obrně zabito skoro osm desítek lidí. Kvůli útokům na zdravotníky zůstaly statisíce dětí bez očkování, a tak případů onemocnění přibývá.

Pákistán je jednou ze tří zemí na světě, kde se dětská obrna mezi lidmi stále udržuje.