Výjimku z embarga na ruskou ropu žádá i Bulharsko. Lockheed Martin chce zdvojnásobit výrobu Javelinů

Lockheed Martin plánuje zvýšit výrobu Javelinů.

Lockheed Martin plánuje zvýšit výrobu Javelinů. Zdroj: Profimedia, E15

Americký prezident Joe Biden nedávno navštívil továrnu na Javeliny.
Prezident Joe Biden na exkurzi v továrně na Javeliny
Prezident Joe Biden na exkurzi v továrně na Javeliny
Prezident Joe Biden na exkurzi v továrně na Javeliny
Výjimku z ropného embarga chce i Bulharsko. Ropovod Družba
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Nedaří se dosáhnout unijní jednoty ohledně embarga na ruskou ropu

Bulharsko rovněž žádá výjimku z embarga na ruskou ropu, jinak nebude ochotné podpořit nový balík protiruských sankcí. Podle agentury Reuters to v neděli večer prohlásil bulharský vicepremiér Asen Vasilev. O návrhu sankcí mají v pondělí či v úterý znovu jednat velvyslanci zemí EU, v neděli totiž nedošlo ke shodě.

„Naše pozice je jasná. Pokud bude výjimka pro některé země, chceme ji také. Pokud ji nedostaneme, nepodpoříme sankce,“ řekl Vasilev. Přechodné období na ropné embargo žádá také Česká republika, Maďarsko a Slovensko, jimž už Evropská komise (EK) výjimku navrhla poskytnout. Budapešť však podle dostupných zdrojů stejně návrh odmítla.

Svět očekává Putinův projev

Ruský prezident Vladimir Putin pronese v pondělí projev v rámci ruských oslav 77. výročí porážky nacistického Německa. Dlouho se spekuluje o tom, že by mohl zásadně ovlivnit další vývoj války na Ukrajině, například tak, že by Kreml mohl Ukrajině oficiálně vyhlásit válku a společně s tím také všeobecnou mobilizaci. Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov tyto zvěsti dopředu popíral.

Ostře sledované budou rovněž tradiční vojenské přehlídky na Den vítězství. Počty a stav techniky by mohly více vypovědět o ruských ztrátách při napadení sousední země. Kreml tvrdí, že slavnostní přehlídky se budou konat ve 28 městech a zapojí se do nich 65 tisíc lidí a 2 400 kusů vojenské techniky.

Z trhů a burz

Bitcoin pokračoval v propadu

Nejvýznamnější kryptoměna během víkendu dále klesala a dostala se pod 34 tisíc dolarů. Od listopadu tak ztratila padesát procent své hodnoty. V pondělí šly dolů i akcie v Asii, především index Nikkei.

Mírně poklesly i ceny ropy v obavě, že by globální recese mohla utlumit poptávku po ní. Brent se nyní pohybuje kolem 112 dolarů, WTI přes 109. Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, v neděli snížila ceny suroviny pro Asii a Evropu na červen. Zároveň se očekává, jaký dopad budou mít plány EU a skupiny G7 ukončit závislost na ruské ropě.

Lockheed Martin usiluje o navýšení výroby Javelinů

Zbrojařská společnost Lockheed Martin pracuje na tom, aby téměř zdvojnásobila kapacitu výroby protitankových střel Javelin na čtyři tisíce ročně. V současnosti je schopná dodávat zhruba 2 100 střel, které s úspěchem využívá ukrajinská armáda v obraně před ruským agresorem. Produkci je tak potřeba navýšit, aby se zajistilo, že americké zásoby nebudou vyčerpány. K tomu bude podle firmy nutné pořádně rozhýbat dodavatelské řetězce.

„Myslíme si, že dokážeme zdvojnásobit kapacitu za rozumnou dobu,“ řekl podle Bloombergu šéf společnosti Jim Taiclet. Zmínil horizont měsíců až let. Nutné je podle něj především snížit závislost na zahraničních dodávkách mikroprocesorů.

EasyJet se potýká s nedostatkem personálu

Letecká společnost EasyJet plánuje v létě odstranit část sedadel v některých svých letadlech, aby mohla provozovat lety s menším počtem palubního personálu. Aerolinky se totiž potýkají s nedostatkem zaměstnanců při svých pokusech vrátit se na úroveň služeb před pandemií.

Vyjmutím zadní řady sedadel ve své flotile A319 umožní snížit počet stevardů ze čtyř na tři. Zároveň se tak omezí počet pasažérů na palubě na maximálně 150. Společnost musela v minulém měsíci kvůli personálním potížím rušit lety.

Tweet dne

V tento Den matek je mé srdce s vámi, první dámo Oleno Zelenská, a se všemi statečnými a nezdolnými ukrajinskými matkami.

První dáma USA Jill Bidenová navštívila ukrajinský Užhorod, setkala se s manželkou prezidenta Volodymyra Zelenského a vyjádřila podporu ukrajinskému lidu.

Stane se dnes

  • Uskuteční se tradiční vojenská přehlídka v Moskvě a dalších ruských městech na počest 77. výročí vítězství ve druhé světové válce.
  • Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s vojenskými poctami přijme německý kancléř Olaf Scholz.
  • První dáma USA Jill Bidenová se na konec své samostatné zahraniční cesty setká se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
  • Americká internetová společnost Meta, která donedávna působila pod názvem Facebook, otevře svůj první kamenný obchod.