Vytáčení motoru jako trestný čin, Londýn bojuje proti supersportům

Supersporty v okolí obchodního domu Harrods v Londýně

Supersporty v okolí obchodního domu Harrods v Londýně Zdroj: Zdenek Peceny

Supersporty v okolí obchodního domu Harrods v Londýně
Supersporty v okolí obchodního domu Harrods v Londýně
Supersporty v okolí obchodního domu Harrods v Londýně
Supersporty v okolí obchodního domu Harrods v Londýně
Supersporty v okolí obchodního domu Harrods v Londýně
13
Fotogalerie
Úřad londýnské části Kensington a Chelsea si plánuje došlápnout na návstěvníky v hlučných supersportech. Nová vyhláška udělá trestný činem vytáčení motoru, rychlou akceleraci či hraní hlasité hudby.

Celé roky trpí obyvatelé luxusní londýnské části Knightsbridge „závody“ hlučných sportovních vozů kolem vyhlášeného obchodního domu Harrods. Nyní se ale možná dočkají vysvobození.

Žádná jízda v koloně

Návrh, o kterém se bude hlasovat příští měsíc, počítá s postavením 11 aktivit mimo zákon, některé z nich nelegální již jsou a jiné zní úsměvně: vytáčení motorů, vysoká rychlost, zbytečně rychlá akcelerace, jízda v kolonách, závodění, předvádění kaskadérských kousků, běžící motor u zaparkovaného vozidla, troubení, hraní hlasité hudby, zastrašování či vytváření dopravní překážky.

Řada z uvedených činností přitom patří mezi oblíbené kratochvíle bohatých majitelů sportovních vozů, především ze států Perského zálivu. Ti se každé léto přesunou do Londýna, aby unikli padesátistupňovým vedrům ve svých domovinách. Přijíždějí i se svými auty, mezi kterými jsou i ty nejvzácnější supersporty současnosti včetně Ferrari, Bugatti Veyron či Lamborghini Veneno, které v přepočtu stojí desítky milionů korun. Většinou je přivážejí svými rodinnými tryskáči.

Nick Paget-Brown, šéf městského úřadu, uvedl: „Už několik let je to velký problém. Lokalita se stala hřištěm pro tyhle kluky, většinou z Perského zálivu, a jejich závodní auta dělají hrozný hluk. Vytáčejí motory tak, že je to slyšet v celém sousedství. Chtěli jsme přijít s nějakým řešením. Místní obyvatelé tohle museli trpět až příliš dlouho.“

Největší koncentrace luxusních automobilů se vyskytuje v ulicích kolem vyhlášeného obchodního domu Harrods, který již několik let patří katarskému fondu. Asi proto v jeho okolí parkuje velké množství luxusních aut s katarskými poznávacími značkami.

Auto jako turistická atrakce

Většina rezidentů návrh vítá. „Myslím, že taková vyhláška by měla být přijata v zájmu rezidentů,“ řekl E15.cz realitní developer Iain Swift, který bydlí v nedaleké ulici Hans street. „Je to tu hrozně chaotické, takže cokoliv, co sníží hluk, vítám.“ Sandrine Hughesová, která pracuje ve finančnictví, říká: „Bydlím tu jen dva měsíce, ale vidím, proč jsou lidé naštvaní. Něco by se s tím mělo udělat. Používají moje náměstí jako závodní trať. Mají z domova asi tolik peněz, že nevědí, co s nimi. Nejhorší je to večer, protože asi rádi dlouho spí. My ale musíme vstávat do práce.“

Angela Stone, učitelka na penzi, řekla deníku Daily Telegraph: „Je to příšerné. Oni jezdí pořád dokola jen aby je někdo viděl. Pak zastaví, vylezou z auta a nechají se před ním fotit. Asi mají hodně času nazbyt. Je to tu jako v drahém letovisku na riviéře, jen bez toho slunce, celé mi to přijde naprosto zbytečné a chápu, že jsou obyvatelé čtvrti naštvaní.“

Turistická atrakce

Někteří odpůrci návrhu argumentují, že luxusní auta se již stala součástí koloritu a turistickou atrakcí. Což je pravda. Existují již společnosti, které nabízejí večerní tour i s průvodcem. A zájem je enormní.

Samotní arabští samozvaní závodníci se nemohou shodnout. Jedni přiznávají, že jsou příliš hluční, druzí nařčení odmítají. Saddet Alketbi, podnikatel pendlující mezi Londýnem a Dubají, deníku Evening Standard ze sedadla spolujezdce sdělil, že hluk není žádný problém. „Pokud to dělá jeden, lidé si hned myslí, že se tak chovají všichni,“ uvedl před tím, než jeho Rolls Royce v tichosti odjel.

Šestadvacetiletý katarský podnikatel Mo, který tvrdí, že vlastní Bentley, Ferrari, Rolls Royce Ghost a Aston Martin Vanquish, naopak přiznává, že on a jemu podobní dělají příliš velký hluk. „Musíme respektovat místní zákony. Děláme příliš velký hluk, jsme tu jen na návštěvě a pokud bude takový zákon existovat, musíme ho respektovat,“ sdělil E15.cz Mo.