Vyzbrojením Ukrajiny porušíte mezinárodní dohody, varuje Moskva USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ruská diplomacie varovala před vyzbrojováním Ukrajiny americkým zbraněmi, o němž ve středu jako o možné variantě hovořili činitelé Bílého domu. Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí by podobný krok výrazně destabilizoval situaci na východě Ukrajiny a byl by v rozporu s mezinárodními dohodami.

Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti Tony Blinken ve středu prohlásil, že USA by měly uvažovat o vyzbrojení Ukrajiny proti Rusku. Rusko by si pak „dvakrát rozmyslelo“, zda dál destabilizovat sousední zemi. Blinken uvedl, že Rusko velmi vážně porušuje uzavřené dohody o tom, že se nebude vměšovat do občanské války na Ukrajině.

Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje velká část amerického Kongresu v čele s republikánským senátorem Johnem McCainem. Západní země by podle senátora měly Kyjevu dodávat přinejmenším zbraně a podrobné zpravodajské informace. Obamova vláda se tomu ale zatím brání a je ochotna pomáhat Ukrajině jen v poradenství a armádní logistice.

Ruský mluvčí Alexandr Lukaševič dnes Washington varoval, že změna této politiky by měla vážné následky. „Pokud k ní dojde, pak můžeme hovořit o vážné destabilizaci situace s těžkým dopadem na rovnováhu sil v regionu,“ řekl mluvčí.

Podle Lukaševiče by rovněž americké zbrojní dodávky znamenaly porušení dubnových ženevských dohod, jejichž signatářem jsou i Spojené státy. Dohody předpokládaly ukončení ozbrojené konfrontace na Donbasu a zahájení celonárodního dialogu o budoucím uspořádání Ukrajiny.