Z Ruska odtékají na Západ desítky miliard dolarů

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Ruská vláda se potýká s rekordním odlivem kapitálu ze země. Během prvního čtvrtletí zemi opustilo na 70 miliard dolarů. Jak zahraniční investoři, tak ruští boháči hledají narychlo útočiště pro své peníze v reakci na rozpínavou politiku prezidenta Putina a anexi Krymského poloostrova. Respektive v očekávání negativního dopadu západních sankcí na ruské hospodářství.

Náměstek ruského ministra hospodářství Andrej Klepač přiznal, že odliv kapitálu ze země za první tři měsíce roku se očekává na horním okraji oficiálního odhadu v rozpětí 65 a 70 miliard dolarů. Na vině jsou obavy z uvalení přísnějších sankcí na Rusko, a tak se všichni snaží dostat co nejrychleji své peníze pryč.

Za první letošní kvartál tak z Ruska zmizelo více peněz než za celý loňský rok, kdy odteklo 63 miliard dolarů. Realita navíc může být ještě horší, než Moskva oficiálně přiznává. Ještě před dvěma týdny Putinův poradce Alexej Kudrin tvrdil, že ze země od ledna neodteklo více než 50 miliard dolarů.

Jako o nejoblíbenější destinaci pro vyvedené miliardy se nejčastěji mluví o Londýnu. Realitní makléři v britské metropoli se už chystají na dobré prodeje bytů a domů na prestižních adresách.

Mezi Rusy je ale oblíbená také Vídeň. Privátní vídeňští bankéři si Rusko pochvalují jako nejrychleji rostoucí trh a kromě bankovnictví přímo v Rusku klientům nabízejí azyl pro jejich peníze ve Vídni. „Rusové mají často rodinu ve Vídni, kam posílají děti na prestižní školy, zatímco otcové přes týden zůstávají v Rusku a do Vídně jezdí na víkendy,“ popsal před časem pro E15 zavedenou praxi Stephan Maxonus, ředitel oddělení pro klienty v regionu střední a východní Evropy privátní banky Schoellerbank, která patří do skupiny UniCredit.