Z ukrajinských bank mizí vklady, lidé od úterka vybrali 54 miliard

V ulicích Kyjeva se nadále demonstruje proti vládě.

V ulicích Kyjeva se nadále demonstruje proti vládě. Zdroj: CTK

Ukrajinci berou své banky útokem a rychle vybírají své úspory. Nevěří, že finanční ústavy přežijí. Na Ukrajině chtějí všichni své peníze, ale banky jich nemají dost pro všechny.

Podle nového guvernéra centrální banky Stepana Kubiva zmizelo z ukrajinských bank jen mezi 18. a 20. únorem 30 miliard hřiven (téměř 54 miliard korun), tedy sedm procent veškerých vkladů.

Ukrajinská měna reaguje na státní převrat volným pádem. Za poslední týden oslabila o více než 22 procent. Zatímco na konci minulého týdne se za jeden dolar dalo koupit 8,95 hřivny, včera to během nervózního obchodování bylo i 11,3 hřivny.

Centrální banka zvažuje nouzové půjčky pěti největším finančním ústavům. Když příliš mnoho klientů bank začne vybírat vklady, bankám hrozí brzký nedostatek hotovosti na vyplacení všech. Řada ukrajinských bank tak omezila otvírací hodiny a uvalila denní limity na výběry hotovosti. Banky na rozvinutých trzích drží v hotovosti většinou jen deset procent všech vkladů.

Odliv peněz nezastavila ani omezení

Lidé ale nejen vybírají peníze z bank, v rekordním množství je také odvážejí ze země. To táhne ukrajinskou hřivnu ještě níže a centrální banka musela rychle upustit od navázání na americký dolar. „V únoru ze země zmizely přibližně další tři miliardy dolarů,“ uvedl Timothy Ash, šéf úseku rozvíjejících se trhů ve Standard Bank. „Předpokládám, že za tímto odlivem jsou lidé z ulice, ale také politické elity svrženého režimu prezidenta Janukovyče.“ Odlivu peněz ze země nezabránila ani omezení. Občané Ukrajiny mají povoleno vlastnit cizí měnu jen do výše 4800 dolarů.

Snaha udržet kurz hřivny navázaný na dolar se také podepsala na propadu devizových rezerv centrální banky. Podle Kubiva sedí centrální banka na rezervách v hodnotě 15 miliard dolarů. To se ale řadě analytiků zdá nadhodnocené. Například Goldman Sachs odhadují, že devizové rezervy spadly na 12 až 14 miliard dolarů.