Žádná levná montovna. Čína chce být do deseti let high-tech ekonomika

Čína, Peking

Čína, Peking Zdroj: Bon Adrien, Flickr, CC BY 2.0

Čína má vizi, jak v příštích deseti letech znovu nastartovat hospodářský růst. V rámci nové vládní strategie "Made In China 2025" sází na internet a špičkové technologie. Do roku 2025 chce být Čína zemí silného výrobního průmyslu.

S ohledem na aktuálně nejpomalejší ekonomický růst za posledních 25 let se Čína chce definitivně zbavit nálepky levné montovny pro celý svět a nastartovat k novému růstu za pomocí vyspělých technologií, napsala agentura Reuters. „Pokud Čína nezmění svůj hospodářský model, na růst můžeme zapomenout,“ zhodnotil Ding Yifan, ekonom z Development Research Center.

Začátkem května schválený materiál mezi prioritami zmiňuje například pilotované lety do vesmíru, vysokorychlostní železnice, bioinženýrství, zelenou energetiku, e-commerce a v neposlední řadě také důraz na rychlý internet.

Biliony do rychlejšího internetu

Právě do internetu chce Čína nasypat finance co nejdřív. Jak oznámila čínská státní rada, do konce roku 2017 bude Peking investovat přes 1,13 bilionů juanů (zhruba 4,5 bilionu korun) do zvýšení rychlosti internetu. Cílem investic je urychlit rozvoj sítí z optických vláken a mobilních sítí 4G.

Podle státní rady hodlá Čína v letošním roce do rozvoje internetové sítě investovat přes 430 miliard juanů. V příštích dvou letech vynaloží nejméně 700 miliard juanů.

Aktuální čínský plán je už srovnávan s německou strategií Industrie 4.0, která rovněž pokládá internet za prioritu pro lepší konkurenceschopnost. Německý velvyslanec v Pekingu Michael Clauss v této souvislosti upozornil, že inovace mohou v Číně narazit kvůli tamní silné regulaci internetu.