Zadržuje britská královna smích? Na veřejnost se po osmi měsících dostala fotografie, co budí otázky

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. Zdroj: reuters

V sobotu panovnice oslavy zahájila návštěvou prestižních koňských dostihů Derby v jihoanglickém Epsomu. Oslavy vyvrcholí v úterý, kdy královna pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce.
Královna se během plavby opakovaně dopouštěla drobných porušení protokolu. Místo, aby se hned usadila na horní palubě na trůnu z rudého sametu, procházela se po lodi a hovořila s členy posádky.
královna Alžběta II. v podání Banksyho
Královna Alžběta II. a princ Philip
Britská královna Alžběta II.
25
Fotogalerie

Britský královský palác dnes zveřejnil oficiální snímek královny Alžběty II. a jejího syna, prince Charlese. Zatímco sedící devadesátiletá panovnice zachovává tradiční vážnou a soustředěnou pózu a sleduje objektiv, ležérně stojící princ z Walesu s jednou rukou v kapse se uvolněně usmívá a dívá se na svou matku. A přece - jako bychom u královny viděli úsměv Mony Lisy, píše agentura AP.

Podle BBC je fotografie, kterou módní fotograf Nick Knight pořídil už v květnu na hradě Windsor, jednou z těch, o jejichž vzniku chce člověk vědět více. "Jaký vtípek to asi její syn pronesl, že se matce chtělo smát," táže se BBC. Význam snímku je ale podle ní očividný: stařičká královna se svým dědicem po boku. "Věci se mají tak, že budoucnost windsorské dynastie je zajištěna," hlásá fotografie podle BBC.

Sám autor fotografie uvedl, že chtěl vytvořit něco, co vyzařuje "teplo, lidskost, sílu a tradici". Osmapadesátiletý Knight dodal, že na pořízení snímku měl pouhé tři minuty.

Fotografii Buckinghamský palác zveřejnil u příležitosti končícího královnina jubilejního narozeninového roku. Devadesátiny oslavila Alžběta II. letos 21. dubna. Loni v září se stala nejdéle vládnoucím monarchou Británie. Letos v únoru dovršila 64 let na trůnu.

Zatímco královna nikdy veřejně nekomentuje, jak podle ní dopadly její oficiální snímky nebo portréty, jiní si servítky neberou. Například o olejomalbě Luciana Freuda jeden kritik napsal, že královna na obraze vypadá spíše jako hráč rugby.