Západ slibuje zpřísnění protiruských sankcí po masakru civilistů, Slovensko je ochotné platit za plyn v rublech

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík připustil platby za plyn v rublech.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík připustil platby za plyn v rublech. Zdroj: Profimedia, E15

Parlamentní volby v Maďarsku: Premiér Viktor Orbán odevzdal svůj hlas (3.4.2022)
Parlamentní volby v Maďarsku: Premiér Viktor Orbán odevzdal svůj hlas (3.4.2022)
Nad dodávkami plynu z Ruska stále visí otazník.
Masakr civilistů na Ukrajině ponouká Západ k dalším sankcím proti Rusku.
Válka na Ukrajině: Pohřební průvod v Mariupolu (3.4.2022)
9
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Orbán zůstane u moci

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána zaznamenala v nedělních volbách další přesvědčivé vítězství. Změnu politického směřování země nezařídilo ani spojení opozičních stran; podle předběžných výsledků po sečtení většiny lístků vedl Fidesz s 53 procenty hlasů. Opozice, v jejímž čele stál Péter Márki-Zay, dosáhla 35 procent a už také uznala porážku. Premiérova strana bude patrně mít v 199členném parlamentu 135 křesel, tedy dvoutřetinovou ústavní většinu.

„Toto je obrovské vítězství. Může být vidět z Měsíce, ale určitě z Bruselu,“ prohlásil Orbán ve vítězném projevu, v němž za oponenty označil nejen bruselské byrokraty, ale i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Budapešť v posledních týdnech sklízela mezinárodní kritiku za svůj postoj k válce na Ukrajině, její shovívavost k Moskvě se však na výsledku hlasování zjevně nijak nepodepsala.

Svět šokoval masakr civilistů v Buče

OSN potvrdila, že během války na Ukrajině zemřelo už přinejmenším 1417 civilistů včetně 121 dětí. Skutečné počty však mohou být daleko vyšší. Svět o víkendu šokoval rozsah masakru obyvatel města Buča i dalších míst v Kyjevské oblasti. Po stažení ruských vojsk vyšlo najevo, že jich stovky byly zastřeleny, někteří lidé byli zřejmě před smrtí mučeni.

Kyjev označil Buču za „novou Srebrenicu“, kterou spáchala ruská vojska. „Toto je genocida. Vyhlazování celého národa,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jsme občany Ukrajiny a nechceme se podrobit politice Ruské federace. Proto nás ničí a zabíjejí,“ dodal.

Za zvěrstva označili události ve městě severozápadně od Kyjeva mimo jiné zástupci Evropské unie, Německa, Británie i Česka a slibují zostření sankcí proti Rusku. Moskva označila obvinění za ukrajinskou provokaci, její vinu ale naznačuje stáří těl a výpovědi svědků.

Z trhů a burz

Ceny ropy jsou příliš optimistické, varuje Vitol

Na ceny ropy má nyní kromě války na Ukrajině stále vliv přetrvávající pandemie koronaviru v Číně a s ní sovisející přísná opatření i předpoklad uvolnění amerických strategických rezerv. Naději přineslo také oznámené příměří v Jemenu, které je příslibem, že místní rebelové nebudou útočit na saúdskoarabská ropná zařízení.

Severomořský Brent se v pondělí ráno prodával za 104,48 dolaru za barel a americká WTI za 99,30 dolaru. Významný obchodník se surovinou Vitol Group ovšem varoval, že současná situace zcela neodráží realitu. „Ceny ropy by měly být vzhledem k riziku přerušení dodávek z Ruska vyšší. Ale lidé stále tápou v tom, jak to vyčíslit,“ uvedl podle Bloombergu šéf divize firmy pro Asii Mike Muller.

Sulík je ochotný za ruský plyn platit v rublech

Nad budoucností dodávek zemního plynu do Evropy z Ruska stále visí otazník a země se připravují na možnou odstávku. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle něhož mají odběratelé z takzvaných „nikoli přátelských zemí“ za surovinu platit v rublech. Podle nařízení mají zahraniční kupci peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Západní představitelé tuto variantu odmítají.

O víkendu však západní jednotu narušil slovenský ministr hospodářství Richard Sulík, který v debatním pořadu na veřejnoprávní stanici RTVS připustil, že Bratislava vyjde Moskvě vstříc. „Plyn se nesmí zastavit. Proto i říkám, možná je to pro některé příliš pragmatická pozice, když je tu podmínka platit rublem, tak plaťme rublem,“ uvedl. Připomněl, že Slovensko kupuje až 85 procent své spotřeby plynu v Rusku.

Český ministr dopravy Martin Kupka (ODS) o víkendu uvedl, že pokud plyn přestane proudit, domácnosti až jako v poslední řadě pocítí opatření ke snížení spotřeby. Podle něj existuje přesný plán postupu pro takový případ. V prvních krocích by obchodníci hledali jiné cesty, jak surovinu nahradit. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že firma Net4Gas připravuje napojení České republiky na rakouskou plynovou soustavu.

Kreml mezitím oznámil, že bude požadovat platbu v rublech i za další zboží.

Tesla doručila rekordní počet vozů

Automobilka Tesla uvedla, že v prvním čtvrtletí letošního roku doručila na trh rekordní počet aut navzdory potížím v dodavatelském řetězci a koronaviru v Číně, který dopadá i na provoz její továrny v Šanghaji. Výrobce tvrdí, že za první tři měsíce dodal 310 048 tisíc vozů. Loni v tomto období to přitom bylo 184 800 aut a v uplynulém kvartálu zhruba o dva tisíce méně než nyní.

„Bylo to mimořádně obtížné čtvrtletí kvůli přerušením dodavatelského řetězce a politice nulové tolerance covidu v Číně,“ uvedl na Twitteru šéf Tesly Elon Musk s tím, že situaci zachránila vynikající práce firemního týmu a klíčových dodavatelů.

Tweet dne

K výsledkům voleb: Maďarští voliči promluvili. Nějaké další otázky?

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács komentuje výsledky maďarských parlamentních voleb, v nichž jednoznačně vyhrál vládní Fidesz.

Stane se dnes

  • Bude zveřejněna nová zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) při OSN, která je zaměřená na možnosti snížení emisí skleníkových plynů a na zmírnění dopadů klimatických změn.
  • Německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová a ministr hospodářství Robert Habeck uspořádají tiskovou konferenci o zrychlení výstavby pevninských větrných elektráren za dodržení podmínek ochrany životního prostředí.
  • Jednání ministrů financí zemí platících eurem.
  • Moskevský městský soud má začít projednávat případ novináře Ivana Safronova, kterému kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou hrozí až 20 let vězení.