Zimní olympiáda v roce 2022 v ohrožení? Města ztrácejí zájem o pořádání

zimní olympijské hry (ilustrační foto)

zimní olympijské hry (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Kde se budou konat zimní olympijské hry v roce 2022, je zatím nejasné. Kandidátů postupně ubývá, pořádání olympiády není podle vybraných zemí dostatečně atraktivní investice.

Až se letos v červenci sejde Mezinárodní olympijská organizace (IOC), nebude mít moc práce se čtením. Seznam zájemců o pořádání zimní olympiády v roce 2022 je totiž velice krátký. Aktuálně na něm je pouze kazašská Alma-Ata, norské Oslo, čínský Peking nebo ukrajinský Lvov.

Už v lednu ze soutěže totiž odstoupil Stockholm. Minulý týden vzdal kandidaturu i polský Krakov, jehož obyvatele olympiádu odmítli v referendu.

Dobrá polovina ze čtyř zbývajících měst je ale stejně nejistá. Ukrajinský Lvov vylučuje aktuální nestabilní politická situace, v norském Oslo stále více obyvatel nechce o olympiádě ani slyšet. V úvahu tak přichází pouze Čína nebo Kazachstán.

Drahý byznys

Proč nemají města zájem? Odpověď je jednoduchá - olympiáda je v současné době velmi drahý byznys. Výdaje razantně zvyšuje nutná výstavba masivních komplexů zimních sportovišť, ale i zajištění ubytování pro sportovce a turisty. V neposlední řadě jde velká část výdajů také na nezbytná bezpečnostní opatření.

Politici často omlouvali horentní sumy jistým ziskem z turistického ruchu. Ekonomové se ovšem shodují, že zisk z olympiády není samozřejmý.

Letošní zimní olympiáda v Soči přišla Rusko na 50 miliard dolarů. Čína rozhodně také nešetřila na letních olympijských hrách v Pekingu před šesti lety.

Závratné sumy z posledních let potenciální hostitele velmi znervózňují. Z těchto důvodu zrušil svou kandidaturu na olympiádu v roce 2022 i švýcarský Davos a také německý Mnichov.

Nejhorší ztráta a největší zisk
Asi největším propadákem byly olympijské hry v Montrealu v roce 1976. Špatný management a hrubé překročení nákladů zanechaly v městské kase dluh ve výši 1,5 miliardy dolarů. Montreal splácel dluh dalších třicet let.
Olympiádu nejlépe zorganizovali v Los Angeles v roce 1984, možná i díky špatné zkušenosti Montrealu. Navíc o olympiádu v roce 1984 požádalo jako jediné – mohlo si tak diktovat vlastní podmínky. Výsledkem byl tehdy značný zisk.

Hrubý olympijský produkt aneb Hry jako ukazatel hospodářské vyspělosti

Sledovanost zimní olympiády trhala rekordy