Oběti kauzy Vrbětice: V Českém domě v Moskvě zavírá hotel i restaurace

Český dům v Moskvě je největší zařízení svého druhu ve světě.

Český dům v Moskvě je největší zařízení svého druhu ve světě. Zdroj: profimedia.cz

Rozsáhlý komplex nacházející se asi půl kilometru od budovy českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí.
2
Fotogalerie

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem, která vedla ke snížení počtu pracovníků na české ambasádě, tak i Rusů, které Češi v Moskvě najímali, má další neblahý důsledek. V Českém domě v Moskvě končí od června restaurační i hotelový provoz, uvedla dnes ČT. Generální ředitel Českých center Ondřej Černý v dopise zákazníkům zařízení uvedl, že bytových a kancelářských pronájmů v Českém domě se situace nedotkne.

Příčina nynějšího vývoje je stará dva týdny. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské zpravodajské služby GRU, vyhostilo osmnáct pracovníků ruské ambasády.

Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími osobami dvacet zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Zároveň označilo český postup za nepřátelský akt. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“, počty tak budou stejné.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek v rozhovoru na webu Seznam Zprávy uvedl, že o budoucnosti Českého domu bude hovořit ve vládě. „Nechci teď nic předjímat, musíme si dát na stůl všechny varianty,“ řekl serveru.

Český dům v Moskvě je největší zařízení svého druhu ve světě. Rozsáhlý komplex nacházející se asi půl kilometru od budovy českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí.

Dům byl dokončen v roce 1986. Od začátku bylo jeho úkolem vytvářet zázemí pro české exportéry, po rozdělení Československa přešel do majetku České republiky. Má 122 kanceláří, 131 bytů a 87 hotelových pokojů, nabízí také konferenční místnosti, salonky, business centrum, jsou v něm restaurace, pivnice, bar, tělocvična, venkovní hřiště, posilovna nebo sauna. Kromě obchodu slouží i pro propagací české kultury v Rusku.

Nyní je dům součástí sítě Českých center, příspěvkové organizace ministerstva zahraničních věcí. Správu Českého domu převzala v roce 2002 poté, co byl v pronájmu.