Výbuch ve Vrběticích: Neodborná manipulace s municí nebo akce cizí rozvědky, tvrdí Zeman

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím.

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím. Zdroj: Reprofoto CNN Prima News

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím.
Prezident Miloš Zeman jmenoval 21. dubna 2021 v Praze Jakuba Kulhánka ministrem zahraničí.
3
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se po týdnu vyjádřil k podezření o zapojení ruských agentů do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014. Ve svém nedělním projevu na CNN Prima News uvedl, že pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi. Buď šlo o neodbornou manipulaci s muničním materiálem ze strany zemřelých pracovníků skladu nebo o akci ruské rozvědky. „Beru obě verze vážně a přeji si, aby byly důkladně vyšetřeny," řekl prezident. Opoziční politici seznámeni s vyšetřováním i syn jedné z obětí výbuchu Ondřej Havránek zdůrazňují, že bezpečnostní služby pracují pouze s jednou verzí kauzy.

Podle Zemana nemá Bezpečnostní informační služba důkazy ani svědectví, že by ruští agenti byli ve vrbětickém areálu, jak od začátku uvádí premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Když se zkoumal druhý areál, nebyl v něm nalezen žádný výbušný systém,“ řekl Zeman. Z toho ale nevyplývá, že podezření není vážné, uvedl. Policie podle něj pracuje s verzí, že agenty v areálu provedl jeden z majitelů firmy IMEX, které sklad patřil.

Pokud se prokáže, že ve výbuchu měla prsty ruská rozvědka, má Rusko podle něj nést následky - například neúčastí Rosatomu v tendru na dostavbu Dukovan. „Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při kterém zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda,“ řekl prezident. Zeman potvrdil, že šlo o zboží objednané bulharským obchodníkem.

Policie České republiky a Nejvyšší státní zastupitelství mají plnou podporu Zemana, který chce důkladné prověření obou vyšetřovacích verzí. Nejen tu, že byly do akce zapojení důstojníci ruské GRU, což vyústilo v diplomatickou roztržku mezi Prahou a Moskvou. „Pracujeme s dvěma vyšetřujícími verzemi. Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky," řekl Zeman.

Podezření ze zapojení ruských tajných služeb je zapotřebí podle prezidenta buď vyvrátit, nebo potvrdit. „V každém případě pokud by se prokázalo, že tam byli, není o čem diskutovat,“ řekl Zeman. „Pokud naopak podezření bude vyvráceno, pak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život,“ řekl prezident. Po policii požaduje nasazení maximálních kapacit. 

Zeman se v souvislosti s kauzou vyjádřil k případnému povýšení šéfa BIS a plukovníka Michala Koudelky do hodnosti brigádního generála, jak má opět navrhnout vláda. „Kdyby se ukázalo, že odvedl dobrou práci v kauze Vrbětice, tak ho možná příští rok povýším. Zatím pro to nejsou důvody," řekl.

Česko po odhalení zjištění bezpečnostních složek vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko angažmá odmítá a v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Ve čtvrtek ministerstvo zahraničí rozhodlo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka.

Opozice Zemana kritizuje za rozmělňování informací k Vrběticím, bezpečnostní složky pracují podle nich s jednou verzí. „Prezident očividně ve svém projevu lhal. S verzi neodborné manipulace s výbušninami ve Vrběticích jako příčiny výbuchu se pracovalo pouze do roku 2015. Teď už ne," uvedl lidovecký poslanec Jan Bartošek, který zná detaily z vyšetřování.

Souhlasí s ním předseda STAN Vít Rakušan. „Jako člen sněmovního bezpečnostního výboru musím konstatovat, že prezident nemá přesné informace a buď je interpretuje veřejnosti schválně nesprávně, nebo je jen pomýlen," uvedl. „Musím se postavit na stranu našich zpravodajců. Mohu se jen dohadovat, proč zlehčuje agresi Ruské federace. Mohu se jen dohadovat, proč otevírá brány pro dezinformační kampaně," dodal Rakušan.

„Jsme v absurdní situaci: celá země si oddechla, že se prezident nepostavil přímo proti zájmům České republiky. Jen všechno tak nějak zpochybnil. Tak na tom bohužel jsme," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Proti Zemanovu projevu se v České televizi ohradil i syn jedné z obětí výbuchu právník Ondřej Havránek. „Slova prezidenta se mě osobně dotýkají. Není mi jasné, kdo a jaké analýzy panu prezidentovi provedl. Mám za to, že jeho slova jsou dezinformace, které se nezakládají na pravdě," řekl Havránek.

„Pokud se tedy pan prezident mohl seznámit s časovým sledem té události, už pouze z tohoto by musel usoudit, že v tak krátkém časovém sledu, když náš otec odjel z jednoho místa, ve kterém pracoval a odjel do skladu číslo 16, který následně explodoval, uběhla tak krátká doba, že je vyloučeno, aby tam buď otec, nebo popřípadě jeho kolega Petřík mohli s něčím neopatrně nakládat," řekl Havránek. Dodal také, že druhá exploze nastala 3. prosince. Tedy v době, kdy byl jeho otec víc než měsíc po smrti a nedovede si představit, jak by tam tak mohlo fungovat nedbalostní zavinění. „Rád bych, na rozdíl od našeho pana prezidenta, poděkoval BIS, NCOZ a Nejvyššímu státnímu zastupitelství za jejich práci," dodal.

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) sděloval prezident údaje z živého případu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost České republiky. Některé informace naopak podle něj vynechal. Bývalý předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), během jehož vlády k výbuchu došlo, považuje prezidentovo zpochybňování za nebezpečné a podrývá českou diplomacii, která nyní žádá spojence o podporu.

Ruští politici již reagují na Zemanův projev. Česká republika si podle předsedy dolní komory ruského parlamentu Vjačeslava Volodina začala uvědomovat, že se kvůli obviňování Ruska zahnala do kouta a zničila vztahy budované diplomaty. Slova českého prezidenta přijal s povděkem. „Měli bychom mu vzdát čest, protože v obtížné situaci, kdy se všichni podrobují Spojeným státům, hovořil zcela objektivně. Nevyloučil, že výbuch ve Vrběticích mohl být také výsledkem neprofesionální manipulace s výbušninami," řekl Volodin.

Šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij si myslí, že by se Česká republika měla Rusku omluvit za zhoršení vztahů. „Pokud si Praha zachovala alespoň zbytek samostatného rozhodování, měla by se aspoň omluvit," řekl. Vztahy byly podle něj degradovány o několik řádů, byla ukončena jednání o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V. 

„Prohlášení prezidenta Zemana dokazuje, že Praha neměla skutečné důvody a důkazy pro obviňování Ruska, natož pro vyhoštění diplomatů. Tyto akce posloužily k zastření informací a odvrácení pozornosti světa od pokusu o převrat v Bělorusku," tvrdí Sluckij.