Piráti útočí na výběrová řízení v Praze 10. Nelíbí se jim zakázky pro expolitika Hrdličku

Vršovické kino Vzlet

Vršovické kino Vzlet Zdroj: Petr Vilgus, Wikimedia Commons

Kino Vzlet
Vršovické kino Vzlet
Vršovické kino Vzlet
4
Fotogalerie

Aktivity stavební společnosti Vistoria bývalého vlivného politika Tomáše Hrdličky skončí na stole Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podnět na antimonopolní úřad podali zástupci Pirátů z Prahy 10. Deníku E15 to potvrdila tamní zastupitelka Jana Komrsková. Pirátům vadí způsob, jakým proběhlo výběrové řízení k rekonstrukci budovy kina Vzlet ve Vršovicích. 

Piráti se odvolávají na znalecký rozbor zadávací dokumentace, který si nechalo vypracovat město. Ten upozorňuje například na hrozbu víceprací v průběhu opravy zavřeného kina. Výběrové řízení přesto zastupitelstvo nezrušili. Dělníci kino opravovali již před deseti lety, už tehdy ale opravu provázely potíže. ÚOHS Prahu 10 odměnil pokutou 100 tisíc korun za špatně provedené výběrové řízení.

Rekonstrukce kina Vzlet přitom není jediným projektem v Praze 10, který dostala Vistoria v posledních měsících do rukou. Celkem již letos firma podepsala s městskou částí tři stavební zakázky asi za dvě stě milionů korun. Naposledy se jednalo o rekonstrukci komunitního centra za necelých sto milionů. Úspěšná byla Vistoria i v jiných městských částech. Zástupci Prahy 10 situaci pro deník E15 nekomentovali.

Podnikatel Hrdlička veškerá nařčení odmítá s tím, že je pouze většinovým vlastníkem mateřské společnosti Vistorie Kupiano. „Podívejte se, kolik stavebních firem je nyní obviněno a jaký mají objem zakázek. Tyto problémy nemá žádná firma vlastněná Kupiano,“ řekl pro E15 Hrdlička, který za nařčeními vidí jen snahu o politické zviditelnění.

Na aktivity Vistorie upozorňuje také senátor Ladislav Kos zastupující Prahu 11. Tam získala Hrdličkova stavební firma zakázku na rekonstrukci tří tělocvičen základní školy K Milíčovu. Do výběrového řízení se přihlásily pouze tři firmy, a to s cenovými nabídkami v rozsahu tří procent. Téměř shodné byly podle Kose také termíny pro zhotovení stavby. „Taková řízení minimálně nebudí důvěru,“ říká Kos.

Senátor poukazuje rovněž na další vazby městské části s Vistorií. V čele představenstva je nyní Petr Volf, který je společně s bývalým starostou Prahy 11 Daliborem Mlejnským (ODS) vyšetřován za nevýhodný prodej pozemků.

Kromě Prahy 11 a 10 Vistoria získala zakázku na přestavbu školy v pražských Štěrboholech nebo na rekonstrukci azylového domu v Praze 4.

Tomáš Hrdlička byl v minulosti členem ODS, hovořilo se však o něm jako o jednom z nejvlivnějších politiků pražské buňky. V současnosti se hojně spekuluje o napojení Hrdličky na Okamurovu SPD.