Z Adidasu a Nike jsou oběti „krvavé“ bavlny. Huawei je vyškrtla ze svého e-shopu

Výrobky značky Adidas jdou v Číně stále dobře na odbyt navzdory bojkotu ze strany společnosti Huawei.

Výrobky značky Adidas jdou v Číně stále dobře na odbyt navzdory bojkotu ze strany společnosti Huawei. Zdroj: profimedia.cz

Společnost Huawei vyškrtla výrobky Adidas a Nike ze svého e-shopu.
Společnost Nike ostatně v pátek uvedla na trh nový model tenisek pro ženy, o které vzápětí projevilo zájem na 350 tisíc čínských zákaznic.
Zakladatel firmy Nike Phil Knight
Oblečení a boty od Adidasu a Nike si Číňané stále mohou koupit prostřednictvím platforem Taobao, JD.com a Pinduoduo.
5
Fotogalerie

Obchodní válka, kterou rozdmýchala „krvavá“ bavlna pěstovaná v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, pokračuje. Společnosti Adidas a Nike se přidaly k oděvnímu řetězci H&M v bojkotu textilní suroviny ze Sin-ťiangu, kde prý Čína zneužívá vězně k nuceným pracím. Společnost Huawei na to reagovala vyškrtnutím obou firem ze svého elektronického obchodu. 

Čínský telekomunikační gigant se jen přidal k řadě tamních celebrit, které se zřekly značek Adidas a Nike. Distancoval se od nich třeba populární hongkongský zpěvák a herec Eason Chan. Na reálných prodejích se to však nijak neprojevilo. Oblečení a boty od Adidasu a Nike si Číňané stále mohou koupit prostřednictvím platforem Taobao, JD.com a Pinduoduo. 

Společnost Nike ostatně v pátek uvedla na trh nový model tenisek pro ženy, o které vzápětí projevilo zájem na 350 tisíc čínských zákaznic. Nový model, který se v Číně prodává za 699 jüanů, téměř 2400 korun, se tak okamžitě vyprodal.

Oběma značkám v Číně dál fungují účty na sociálních sítích a uživatelé iPhonů si jejich aplikace mohou bez problémů stahovat v App Store, jak uvedl South China Morning Post

Čínský bojkot tak zatím nejvýrazněji dopadl na švédský obchodní řetězec H&M. Z čínských e-shopů zmizely všechny zmínky o značce a bylo zavřeno několik kamenných obchodů, mimo jiné ve městech Urumči a Ťi-nan.

Některé čínské technologické společnosti navíc zcela vymazaly všechny zmínky o H&M ze svých map, e-shopů nebo aplikací na dovážku jídla. K bojkotu Nike a Adidas se společnost Huawei zatím nevyjádřila.