H&M čelí v Číně bouři kvůli komentáři o nucené práci. Na Tmall není její zboží dostupné

H&M čelí v Číně výzvám k odchodu

H&M čelí v Číně výzvám k odchodu Zdroj: Profimedia

Oficiální obchod H&M nebyl ve středu dostupný na platformě Tmall čínské společnosti Alibaba
Jádrem sporu je bavlna z provincie provincie Sin-ťiang, kde žije menšina Ujgurů
3
Fotogalerie

Čínští uživatelé sociálních sítí rozjeli kampaň proti švédskému módnímu řetězci H&M a nabádají ho k odchodu ze země. Důvodem je staré vyjádření společnosti k nucené práci a útlaku Ujgurů. Agentura Reuters uvedla, že přinejmenším jeden čínský on-line prodejce stáhl sortiment značky ze své nabídky.

Evropská unie tento týden uvalila sankce na čtyři činitele odpovědné za zacházení s menšinovými Ujgury, žijícími v autonomní oblasti Sin-ťiang. Vše nasvědčuje tomu, že čínský hněv zatím dopadl především na H&M, a to kvůli loňskému komentáři firmy.

„Jsme hluboce znepokojeni zprávami od občanských organizací a médií, které zahrnují obvinění z nucené práce a diskriminace etnicko-náboženské menšiny Ujgurů,“ uvedla tehdy mimo jiné firma. Dodala, že nebude používat bavlnu z inkriminovaného regionu.

Oficiální obchod H&M nebyl ve středu dostupný na platformě Tmall čínského internetového prodejce Alibaba. Čínský oficiální tisk uvedl, že produkty řetězce nejsou k nalezení ani v e-shopech JD.com a Pinduoduo. Podle Reuters však není jasné, zda předtím toto zboží nabízely, internetové obchody se zatím k situaci nevyjádřily.

Komentář naopak přišel kupříkladu od Ligy komunistické mládeže. „Šířit fámy k bojkotu bavlny ze Sin-ťiangu a zároveň chtít vydělávat peníze v Číně? Zbožné přání,“ uvedla na sociální síti Weibo. Herec Chuang Süan na tomtéž místě sdělil, že ukončil smlouvu o oficiálním zastoupení firmy, aby se vymezil proti šíření pomluv.

Na sociálních sítích rovněž padají výzvy k bojkotu zboží společnosti a jejímu odchodu. „Slyšel jsem, že bojkotujete čínskou bavlnu, tak já budu bojkotovat vaše výrobky,“ uvedl jeden uživatel.

Čína je pro H&M čtvrtým největším trhem. Za dvanáct měsíců do loňského listopadu v zemi utržila 2,9 miliardy švédských korun (zhruba 7,5 miliardy českých korun).