Češi výrazně přeplácí své půjčky. Neřeší RPSN, ale především výši splátky

Zdroj: Ušetřeno.cz

„Že já si na ty jahody půjčovala,“ brečí Maruška v reklamě na RePůjčku od Equa bank. A vy sedíte u televize a pochechtáváte se. Taková blbost. Přece moc dobře víte, jaké parametry sledovat při výběru půjčky. Beztak se vás v těch reklamách snaží jen zmanipulovat. To je jasná věc. O rok později už sedíte na tom kolotoči nikdy nekončícího splácení taky. A je vám z toho tak špatně, jako kdybyste snědli 3 kg cukrové vaty. Jak se to stalo?

„Půjčka bez poplatků,“ tyhle tři kouzelná slůvka fungují na Čechy asi stejně jako kletba Imperius ze slavné ságy Harryho Pottera. Všichni jako by byli něčím ovládáni, honem běží do nejbližší banky si tuhle „ultrasupervýhodnou půjčku“ vzít, aniž by si nejdříve zjistili další podmínky. Pak zpravidla spláčou nad výdělkem. Pozdě. 

Další kritéria, která lidé považují za důležitá při výběru půjček, jsou úroková sazba a nejrůznější odměny (finanční i hmotné), jichž se dlužník dočká, pokud bude své závazky po celou dobu výpůjčky vzorně splácet. Opět krok vedle. Nízký úrok nemusí nutně znamenat levný úvěr a odměny vám povětšinou ani zdaleka nevynahradí gigantickou částku, kterou bance ve výsledku přeplatíte.

Celá pětina účastníků loňského průzkumu, zrealizovaného agenturou STEM/MARK pro Air Bank, přiznala, že výhodnost půjčky posuzuje dokonce podle výše měsíční splátky. Lidé se tedy domnívají, že čím je splátka nižší, tím lepší podmínky se s úvěrem pojí. I to je ovšem úplně mylná a dost krátkozraká domněnka. Těmi skutečně vypovídajícími parametry jsou RPSN (roční procentní sazbu nákladů) a nejnižší přeplatek vypůjčené sumy.

Pro příště už tedy víte, jak si ovšem pomoci, pokud už jednu nebo i více půjček na krku máte? První a také nejlepší možností, která se nabízí, je refinancovat úvěr a získat u jiné banky výhodnější RPSN, úrok a eventuálně také podmínky splácení.

Jak to funguje? Svou drahou půjčku jednoduše převedete do jiné banky. Ta splatí váš původní úvěr a poskytne vám nový. Sníží se vám měsíční splátky i celková částka, kterou musíte bance splatit, a zároveň se neprodlouží doba splácení.

Když máte ale úvěrů více, nevyplatí se každý z nich refinancovat a většinou vám to banka ani neumožní. Ale nezoufejte. Ulevit rodinnému rozpočtu můžete pomocí konsolidace – sloučení půjček. To probíhá následovně. Banka nebo nebankovní instituce, u níž o konsolidaci půjček žádáte, spočítá a vyplatí vaše závazky vůči jiným společnostem.

Vy pak už splácíte dluh pouze jeden. Vyhnete se tak spoustě poplatků, budete mít o o svých financích lepší přehled a výrazně si snížíte měsíční splátky, avšak na úkor doby splácení, která se většinou prodlouží. Ve finále tak můžete přeplatit výrazně více, proto je konsolidaci třeba dobře promyslet.