Venezuelská vláda rozjela svou kryptoměnu. Chce s ní obejít sankce

Petro

Petro Zdroj: profimedia.cz

Petro
Petro
3
Fotogalerie

Hospodářství Venezuely už řadu let čelí hyperinflaci a od loňského srpna také ekonomickým sankcím. Venezuelská vláda se kvůli tomu rozhodla k netradičnímu řešení – zavést kryptoměnu, která má sankce obejít. Podle analytiků ale tento krok nic nevyřeší.

Venezuelská vláda v úterý začala vydávat vlastní kryptoměnu petro, jejíž hodnota bude kryta státními rezervami ropy, zemního plynu a diamantů. Šéf národního úřadu pro kryptoměny Carlos Vargas odhaduje, že zájem budou mít zejména státy jako Katar, Turecko a další země Středního východu, do aukce ale podle něj zapojí i američtí a evropští investoři.

Kryptoměna petro má zemi pomoct dostat se z obtížné finanční situace a obejít sankce, které na ně uvalily Spojené státy a Evropská unie kvůli nerespektování demokratických principů. Podle venezuelského politologa Francisca Tora však sankce nejsou hlavním problémem jihoamerického státu, a proto ani kryptoměny nemohou vést ke zlepšení tamní hospodářské situace. Pokud investoři nevěří venezuelské ekonomice, nebudou ji věřit ani skrze kyptoměnu, uvedl Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Snahy o zavedení státní kryptoměny navíc nejsou nové a úspěšné dosud nebyly. „Receptem těch úspěšných je právě to, že jsou nezávislé na státním aparátu a tradičním bankovním systému s centrální bankou. To v případě státem vydávaných kryptoměn neplatí a tím se smazává hlavní pozitivní vlastnost kryptoměn. Nakonec tak z toho zbude obdoba státních dluhopisů zabalená do moderního elektronického hávu, který ale sám o sobě nestačí,“ doplnil Krčmář.

Stejně tak na petro budou nahlížet i běžní Venezuelané, kteří podle statistik už dnes upřednostňují uložení svých peněz do Bitcoinu a dalších běžných kryptoměn, jež jim umožňují se od nestabilního státu odpoutat.

Zavedení státní kryptoměny je dalším ze série pokusů o ekonomické oživení země. Tu kromě hospodářské krize a s ní spojené hyperinflace, která má letos dosáhnout až 13 tisíc procent, trápí také chronický nedostatek jídla a léků.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>