Automobilový sektor táhne český průmysl, ten zrychlil růst na 5,7 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Český průmysl v listopadu zrychlil meziroční růst na 5,7 procenta po říjnovém růstu o 3,8 procenta. Opět k tomu přispěl hlavně automobilový průmysl. Klesla naopak výroba chemických látek a také elektřiny. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů nižší o 1,2 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 7,2 procenta. Výrazněji rostla u zakázek ze zahraničí, a to o 10,5 procenta. Listopadové tržby průmyslových podniků se zvýšily o 1,7 procenta.

„Výsledek průmyslové výroby za listopad je zklamáním. Meziměsíčně jsme čekali drobný nárůst,“ komentoval čísla analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Výkonnost českého průmyslu je v posledních měsících značně rozkolísaná, což podle něj bylo z části dáno odstávkami v energetice. Trend vývoje průmyslové výroby ale stále směřuje vzhůru, dodal.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč situaci v průmyslu nehodnotí negativně. Data za listopad totiž zároveň hlásí růst nových průmyslových objednávek, především těch ze zahraničí. Rostoucí objednávky znamenají, že tuzemští průmyslový výrobci budou mít dostatek práce i v dalších měsících. Výhled aktivity v českém průmyslu tak zůstává příznivý a obdobný signál ostatně přichází z průzkumů podnikatelského sentimentu, podotkl.

Tradičně pomáhá výroba aut

Automobilový průmysl v listopadu meziročně vzrostl o 17,4 procenta. Vedle něj k růstu průmyslu přispěla také výroba gumy, plastu a kovových konstrukcí. Naopak výroba v chemickém průmyslu se snížila o 15,9 procenta a v energetice o 3,7 procenta. Nedařilo se ani výrobě základních kovů, hutnímu zpracování kovů a slévárenství.

Ve firmách s 50 a více zaměstnanci se počet pracovníků v listopadu meziročně zvýšil o 3,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda pak vzrostla o 3,6 procenta na 32 165 korun.

„Vyhlídky pro průmysl nevypadají chmurně ani podle předstihových ukazatelů. Pokud se tedy optimismus průmyslových firem z přelomu roku přelije do reálných výsledků, můžeme v nadcházejících měsících očekávat meziroční přírůstky produkce převyšující čtyři procenta,“ dodal Rožumberský.

Cz Industrial Production