Akcie Applu začaly klesat. Vrací se zpátky na zem?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Akcie Applu letos raketově rostly. Na začátku ledna se jejich cena za kus pohybovala kolem 400 dolarů, v březnu se přehoupla přes rekordních 630 dolarů. Akcie tak zpevnily o víc než 50 procent. V posledních pěti dnech ale začaly oslabovat a spadly na cenu 580 dolarů za kus. Analytici se neshodnou, zda je za propadem něco konkrétního. Část z nich zmiňuje snahu investorů vybrat zisky po raketovém růstu, část ale upozorňuje na to, že některá očekávání byla v souvislosti s Applem možná přeceněná.

Za poslední rok se cena akcií Applu zhruba zdvojnásobila. Analytici proto začali mluvit o tom, že by se mohla v dohledné době dotknout i magické hranice 1000 dolarů za kus. Jenže poslední pokles přílišný optimismus trochu krotí.

“Akcie nemohou jít pořád strmě nahoru,” uvedl pro server Bloomberg Shaw Wu, analytik společnosti Sterne Agee & Leach. „Po tak velkém nárůstu v posledních několika měsících se investoři rychleji rozhodnou pro prodej, když zaregistrují náznaky burzovního poklesu. Je to trochu efekt nabalující se sněhové koule,“ míní Wu.

Čtěte také:

Nový iPhone bude na trhu možná v červnu

Zakladatel Googlu Brin: Svobodu webu ohrožují i Apple a Facebook

Ne všichni si ale myslí, že za aktuálním trendem poklesu je pouze vybírání zisků. Analytici z Wedge Partners minulý týden v poznámce uvedli, že poptávka po nových iPadech začala slábnout. Apple tak možná v prodejích tabletu nesplní vytyčené cíle. Meziročně pak v USA podle odhadů klesly zhruba o pět procent prodeje počítačů Mac.

Vývoj akcií Applu za posledních 6 měsíců

Graf 17. 4. 2012.Graf 17. 4. 2012. | vrba@mf.cz

Zkrouhnou operátoři dotace na iPhony?

Hlavním motorem růstu tržeb a zisků Applu má být podle analytiků ale i nadále iPhone. V každém čtvrtletí si kupuje novější model telefonu zhruba 70 procent lidí, kteří už mají iPhone dva roky. „To by znamenalo, že až do roku 2015 mají 33 procent přístrojů iPhone takzvaně v kapse,“ poznamenal pro server Apple Insider už dříve analytik společnosti Piper Jaffray Gene Munster.

Jenže některým operátorům, se kterými Apple spolupracuje, začíná vadit to, jaký má na jejich byznys gigant z Cupertina vliv. Partner Applu Verizon Wireless minulý týden oznámil, že bude od zákazníků vybírat 30 dolarů za upgrade telefonu. Někteří analytici čekají, že operátoři přistoupí i na snížení dotací pro zákazníky na nové iPhony, aby zvýšily svou nízkou marži. To by ovšem Apple nepotěšilo, protože by to mohlo vést ke snížení prodejů iPhonů.

„Je Apple nejlepší technologickou značkou? Ano,“ cituje Bloomberg komentář Wedge Partners. „Už jsme ale v minulosti viděli klesnout ceny akcií, když byla očekávání v ostrém rozporu s výsledky? Ano. Podle našeho názoru přijde v aktuálním čtvrtletí vystřízlivění a akcie Applu se zase vrátí na zem,“ uzavírají Wedge Partners.