Akcie ve Spojených státech i dolar oživily z dřívějšího poklesu

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Americké akcie včera stouply, a zotavily se tak z dřívějšího poklesu. Investoři dospěli k závěru, že údaje z amerického pracovního trhu jsou nakonec menším zklamáním, než si zprvu mysleli. Obdobně oživil také americký dolar, pomohla mu vyjádření představitele americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si včera připsal 0,45 procenta a uzavřel na 17 740,5 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,32 procenta na 2057,18 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,40 procenta na 4736,16 bodu.

Americké ministerstvo práce včera oznámilo, že ekonomika USA vytvořila v dubnu zhruba 160 tisíc nových pracovních míst, podstatně méně, než se čekalo, a nejméně za sedm měsíců. Míra nezaměstnanosti zůstala na březnových pěti procentech.

Index Dow JonesGraphical visualization of market data.

„Měl jsem za to, že celkově je to dobré. Z hlediska celkové poptávky po práci to je podstatně lepší, hlavní sledované číslo ale kleslo a reakce na to byla bezmyšlenkovitá,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Brad McMillan ze společnosti Commonwealth Financial.

Světové ceny ropy po zprávě o slabém přírůstku pracovních míst v USA oživily ze ztrát, což pomohlo k růstu akciím v energetice. Za celý tento týden však zájem investorů o rizikovější obchody opadl kvůli nejednoznačným ekonomickým datům a zpomalující světové ekonomice. Dow Jones za celý týden ztratil 0,2 procenta, S&P 500 odepsal 0,4 procenta a index Nasdaq klesl o 0,8 procenta.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.

Na devizovém trhu dolar zastavil pokles a rostl ke koši ostatních předních měn. Pomohlo mu vyjádření šéfa newyorského Fedu Williama Dudleyho, podle něhož je rozumné očekávat v USA letos dvojí zvýšení úrokových sazeb. Dolarový index ke koši rostl o 0,1 procenta na 93,857 bodu poté, co během dne ztrácel až 0,6 procenta. Euro k dolaru se před koncem newyorského obchodování pohybovalo bez výraznějších změn na 1,1398 dolaru.