Americké akcie se stále drží na postkrizových maximech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Přetrvávající optimismus investorů udržel americké akcie na postkrizových maximech a za minulý týden je posunul ještě o další dvě procenta výše. Americký index S&P 500 týden zakončil nad magickou hranicí 1400 bodů na 1404,16 bodu, tedy nejvýše od června 2008. Pro S&P 500 nakonec vyšel minulý týden jako nejlepší za posledního čtvrt roku.

„Velkou vzpruhou byly dobré výsledky stres testů amerických bank, kterými prošlo patnáct z devatenácti velkých bank, a mohou tak navýšit výplaty dividend a zpětné odkupy akcií,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Zámořské akcie na druhé straně od většího posilování zdrželo úterní zasedání Fedu, které zase o něco zchladilo naděje investorů na třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování a v závěru týdne horší než očekávaná data o americké průmyslové výrobě za únor.

Vývoj indexu S&P 500 v uplynulém týdnuVývoj indexu S&P 500 v uplynulém týdnu | reuters

Akciím se daří celosvětově, ale – na rozdíl od těch amerických – jsou většinou ještě hodně daleko od předkrizových hodnot. Celosvětový FTSE All-World index minulý týden posílil o dvě procenta na nová sedmiměsíční maxima. Od začátku roku přidal již dvanáct procent. Panevropský index FTSE Eurofirst zakončil půlprocentním růstem a za celý týden posílil o 2,5 procenta.

Dolar na měnových trzích minulý týden oslaboval. Na páru s eurem oslabil o čtyři desetiny procenta a pátek uzavřel na 1,3173 dolaru za euro. Dolů ho srážela data o vývoji inflace. Ukázalo se, že americké maloobchodní ceny jsou nepříznivě ovlivňovány drahými pohonnými hmotami. Investoři tak usoudili, že růst inflace americkou centrální banku přesvědčí, aby – navzdory tomu, že upustila od dalšího kvantitativního uvolňování – ještě dlouho nezvyšovala úrokové sazby.