Aténská burza může po měsíci otevřít, získala souhlas ECB

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka schválila plán na znovuotevření aténské akciové burzy po měsíční uzavírce, počítá ale s omezeními pro místními investory. Obchodování bude obnoveno, jakmile řecké ministerstvo financí vydá ministerský výnos. Burza by tak mohla potenciálně otevřít už ve středu.

„Komise se sejde ve středu ráno, aby rozhodla, zda burza otevře ve středu nebo ve čtvrtek,“ řekl předseda řecké komise pro kapitálové trhy Konstantinos Botopulos.

„ECB dala svůj souhlas,“ řekl představitel burzy agentuře Reuters pod podmínkou zachování anonymity. „ECB schválila ten plán, který předpokládá omezení pro řecké investory.“

„Pokud by obchodování začalo bez těchto omezení, mnoho Řeků by mohlo vybrat vklady a přeměnit je na akcie,“ poznamenal obchodník Takis Zamanis z makléřské společnosti Beta Securities v Aténách.

Kapitálové kontroly měly předejít kolapsu bank

Právě na souhlas Evropské centrální banky Řecko čekalo, uvedly dva zdroje z regulatorních kruhů. Řečtí regulátoři nabídli pro znovuotevření trhu původně dva různé plány: první umožňuje obchodovat bez omezení, zatímco druhý by uvalil restrikce na obchodování řeckých investorů, aby se zabránilo odlivu kapitálu z bank.

Na aténské burze se neobchoduje od 29.června, kdy řecká vláda zavřela banky a zavedla kapitálové kontroly, aby předešla zhroucení bank po tíhou masivních výběrů vkladů. Finanční ústavy se ale již 20. července otevřely.

Atény se v polovině měsíce s eurozónou předběžně dohodly na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur podmíněné ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. O konečné dohodě mají mezinárodní věřitelé jednat s řeckými představiteli.