Burzovní výhled 8. 8. - 12. 8. 2011

Burza

Burza

Skončilo již dvoutýdenní krveprolití na trzích, nebo čeká investory po pátečním snížení ratingu USA další krutý týden? Řada pozorovatelů mluví o kapitulaci, extrémní přeprodanosti trhů a atraktivně nízkém P/E. Na druhou stranu je zde stále silná skupina investorů, kteří současné události přirovnává k evropské verzi pádu Lehman Brothers v roce 2008.

Na dno by si ještě určitě nevsadili. O tom, jakým směrem se v novém týdnu vydají akciové trhy, bude spolurozhodovat také nová várka makroekonomických čísel nebo slovní intervence politiků a centrálních bankéřů.

Wallstreet

Hlavní americký index Dow Jones v minulém týdnu utrpěl největší týdenní ztráty od března 2009 (-5,75 %) a jeho výkonnost se od začátku roku ponořila do červených hodnot (-1,15 %). Objemy obchodů byly největší od flash crash-e a také silně vylétl index volatility VIX.

Největší kalamitu v týdnu způsobil více než čtyřprocentní čtvrteční výprodej. Negativní náladu na Wall Street, i přes dohodu o zvýšení dluhového stropu, měla na svědomí špatná domácí politická situace, mix spíše negativních makroekonomických indikátorů, evropské dluhové problémy a svým dílem přispívaly celý týden i neověřené zprávy o snížení ratingu Spojeným státům, ke kterému nakonec po páteční seanci skutečně došlo.

„Trh je nyní mimořádně citlivý a bleskurychle reaguje na zprávy výprodejem, nebo naopak silným růstem,“ tak komentoval pro CNBC situaci na trzích Peter Costa z investiční společnosti Empire Executions.

Psychologické faktory tak v novém týdnu budou mít zajisté vliv. Svoji roli mohou mít, ale také technické prvky.

„Především poslední hodina čtvrtečního obchodování měla kapitulační prvky,“ říká akciový stratég Peter Boockvar z makléřské firmy Miller Tabak a dodává: „Trh je přeprodán ještě víc, než byl v říjnu 2008 a při březnových minimech o rok později.“

Pro pokračování špatné nálady však na druhou stranu hrají přesuny mezi jednotlivými typy investic. V minulém týdnu investoři doslova prchali z fondů peněžního trhu ve strachu, že mezibankovní trh může „zamrznout“ stejně, jako tomu bylo na podzim 2008.

„Investoři by měli využít jakýkoliv pohyb vzhůru k prodejům, protože světová ekonomika směřuje k totálnímu kolapsu,“ tolik poznámka burzovního guru a věčného pesimisty Marka Fabera.

Otázkou je jestli budou investoři „schopni“ vnímat racionálnější faktory z burzovní kalendáře, jako například páteční maloobchodní tržby a hodnota indexu důvěry Michiganské univerzity nebo závěr výsledkové sezóny, kterou obstará například technologický obr Cisco Systems nebo síť obchodních domů J.C. Penney. Důležité budou také poznámky k současnému vývoji na trzích z úst Bena Bernankeho při příležitosti pondělního zasedání Fedu.

datumudálost
9/8-12/8Výsledková sezóna (Walt Disney, Cisco, J.C. Penney)
9/8Fed - rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
12/8Maloobchodní tržby
12/8Index důvěry Michiganské univerzity