Ceny ropy dál klesají. Brent je na minimu za posledních 14 měsíců

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Ceny ropy zůstaly pod tlakem a severomořská ropa Brent klesla na nové minimum za posledních 14 měsíců, kdy kolem 17:00 SELČ ztrácela přes půl dolaru a pohybovala se těsně nad 101 dolary za barel. V pondělí navíc severomořská ropa po zprávě o růstu těžby v Libyi spadla o téměř dva dolary. Americká lehká ropa WTI oslabila o 70 centů na 95,75 dolaru. Ropný trh oslabuje utlumená poptávka a rostoucí nabídka v situaci, kdy mizí obavy trhu z dopadu iráckého konfliktu.

„Trh je dál pod tlakem kvůli kombinaci několika faktorů: vysoké nabídky, absence výpadků v dodávkách a slabé poptávky rafinerií. Navíc se z trhu dál stahují spekulativní finanční investoři, což pokles ještě zesiluje,“ uvedla podle agentury Reuters německá banka Commerzbank.

Hedgeové fondy a další velcí spekulanti snížili své sázky na růst cen ropy Brent na minimum za dva roky, vyplývá z pondělních údajů burzovní společnosti IntercontinentalExchange.

Výhled do budoucna podle analytiků naznačuje, že nízké ceny zatím vzhledem ke slabé globální ekonomice přetrvají. Kvůli přetrvávajícím geopolitickým rizikům ale není příliš pravděpodobné, že Brent klesne pod hranici 100 dolarů, uvedla firma VTB Capital.